Дан Дужијанце

Буњевци из Србије су, у Суботици 15. августа 2019. на Велику Госпојину по римокатоличком календару, обележили свој национални празник – Дан Дужијанце. Свечана академија одржана је на градском тргу те је на тај начин промењена пракса. Раније су свечаности обележаване у Градској кући.

Дан Дужијанце је свечано отворила председница Националног савета Буњеваца, госпођа Сузана Кујунџић-Остојић. Присутнима су се обратили Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе и Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Честитајући свима празник, помоћник Мирослав Илић је истакао снажне српско-буњевачке везе кроз историју. Буњевци су једини народ, поред Срба, који обележавају 25. новембар као свој национални празник. Обавеза Републике Србије јесте да чува национални идентитет Буњеваца и њихову самосвојност. Године 1945, донета је Декларација о насилној промени идентитета Буњеваца и Шокаца. Наређено је да се ови морају писати Хрвати. Тај акт је антидемократски и тоталитаран и доказ је да су Титови комунисти отворено фаворизовали хрватску културу, што је било у директној супротности са концептом братства и јединства – додао је Илић.

Део програма у склопу обележавања Дана Дужијанце имаће прилике да виде и Новосађани 22. и 23.августа. Та два дана у Културном центру Новог Сада и у самом центру града биће организована изложба и дефиле у народним ношњама са приказом једног дела богате традиције, обичаја и културе Буњеваца.