Dan Dužijance

Bunjevci iz Srbije su, u Subotici 15. avgusta 2019. na Veliku Gospojinu po rimokatoličkom kalendaru, obeležili svoj nacionalni praznik – Dan Dužijance. Svečana akademija održana je na gradskom trgu te je na taj način promenjena praksa. Ranije su svečanosti obeležavane u Gradskoj kući.

Dan Dužijance je svečano otvorila predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, gospođa Suzana Kujundžić-Ostojić. Prisutnima su se obratili Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Čestitajući svima praznik, pomoćnik Miroslav Ilić je istakao snažne srpsko-bunjevačke veze kroz istoriju. Bunjevci su jedini narod, pored Srba, koji obeležavaju 25. novembar kao svoj nacionalni praznik. Obaveza Republike Srbije jeste da čuva nacionalni identitet Bunjevaca i njihovu samosvojnost. Godine 1945, doneta je Deklaracija o nasilnoj promeni identiteta Bunjevaca i Šokaca. Naređeno je da se ovi moraju pisati Hrvati. Taj akt je antidemokratski i totalitaran i dokaz je da su Titovi komunisti otvoreno favorizovali hrvatsku kulturu, što je bilo u direktnoj suprotnosti sa konceptom bratstva i jedinstva – dodao je Ilić.

Deo programa u sklopu obeležavanja Dana Dužijance imaće prilike da vide i Novosađani 22. i 23.avgusta. Ta dva dana u Kulturnom centru Novog Sada i u samom centru grada biće organizovana izložba i defile u narodnim nošnjama sa prikazom jednog dela bogate tradicije, običaja i kulture Bunjevaca.