„Dan grčke kulture“ u Kulturnom centru Novog Sada

Novi Sad, 2. septembar 2019.- „Dan grčke kulture“, obeležen je po drugi put u Kulturnom centru Novog Sada. Veče plesa, muzike i filma, na temu „Novosadski dani grčke kulture“, organizovala je nevladina organizacija „Trandafili“ iz Novog Sada, a svečanom događaju prisustvovala je i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

„Ono što je krucijalna stvar, jeste da negujemo kulturu svih nacionalnih zajednica na teritoriji AP Vojvodine. Čuvajući njihov identitet, gradimo zajedničku budućnost za sve nas koji ovde živimo i naravno, sprovodeći suživot sa svim našim nacionalnim zajednicama, stoga je opravdana naša podrška i prisutnost večeras ovde“, istakla je  Dragana Milošević.

Nošnja, ples, književnost, muzika i tradicija Grka, predstavljeni su u Kulturnom centru Novosađanima i svim ljubiteljima grčke kulture.

„Pre sedam godina smo pripremili jednu izložbu koja se takođe bavila ovom temom, znameniti Grci i Cincari. Izložbu smo poklonili gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, koja je opet grčkog porekla. Tako da, kad se spomene reč kultura u Novom Sadu, sve se nekako vrti oko Grka i Cincara“, kaže Milena Jovičin, predsednica udruženja NVO „Trandafili“.

Novi Sad i Vojvodinu sa Grčkom vežu neraskidive kulturne veze i istorijske okolnosti, što je još jedan od razloga za održavanje „Dana grčke kulture i filma“.

„Novi Sad ima institucionalne odnose sa dve grčke opštine, to je važno da se pomene. Od 1994. imamo potpisanu povelju o bratimljenju sa jednom opštinom i od nedavno, od 2017. godine, grad Novi Sad ima potpisan ugovor o saradnji sa opštinom Krf, i mogu vam reći da za poslednje dve godine imamo sjajnu saradnju utemeljenu na kulturno-istorijskim odredbama, između opštine Krf i grada Novog Sada“, navodi Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.