Делегација Регионалног музеја и Центра за културу и образовање у Добоју посетили Међународни сајам књига

Нови Сад, 6. март 2022.- У оквиру Међународног сајма књига и 26. изложбе „Арт Експо“, данас је на главној бини у организацији Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама одржана промоција издања Националног савета буњевачке националне мањине и свој рад и деловање представио је Регионални музеј у Добоју, као и Центар за културу и образовање у Добоју.

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић  је и као рецезент књиге „Буњевци у процепу стварања националног идентитета“  аутора Саше Марковића, истакао да је аутор у овој књизи успео да расплете клупко, које је од изузетне важности за буњевачки национални идентитет.

По његовим речима и како сматра председница Националног савета буњевачке националне мањине и директорка Центра за културу Буњеваца Сузана Кујунџић Остојић, уназад 350 година од када Буњевци живе на простору севера Бачке, тачније у Суботици и Сомбору, борба за њихов идентитет све до почетка овог века не престаје.

Како је она подсетила , од 1945. године, актом тадашње државе забрањено је било, како њима, тако и Шокцима да се таквима изјашњавају, већ као Хрвати, самоодржање и чување националног идентиета у оквирима породица није се угасила и управо захвљајући тој истрајности, ми данас смо у прилици и да буњевачки језик  имамо у службеној употреби у Граду Суботици и да уведемо дескриптивну граматику буњевачког  језика у школе и да наставимо да преносимо своје постојање на млађе генерације.

Током данашњег дана гости из Добоја, Небојша Драгојловић као директор Регионалног музеја у Добоју и  Лидија Жарић из Центра за културу и образовање у Добоју су изразили захвалност на гостопримству помоћници ресорног секретара Јелени Добровић-Бојановић и представили делокруг свог рада.

Директор Драгојловић кроз видео пројекцију приказао је како се пројекат „Брање траве Иве на Озрену“ 2011. године нашло на УНЕСКО-вој листи заштите и колико су обичаји и јединствен начин брања ове биљке издигли цео предео Озрена на мапи светске културне баштине.

Лидија Жарић данас је представила и издаваштво Универзитетске библиотеке из Бањалуке, издвојивши три издања. Прво је књига „Споменице“ из 1938. године, а у питању је фототипија у знак сећања на добојске логоре, који је после Арада у Румунији и Епопеје у Албанији имао око 46 хиљада жртава Првог светског рата, махом људи из Подриња, Херцеговине, Романије и осталих места.

Друга књига је монографија посвећена највећем вајарском уметнику из Добоја „Драго Хандановић“ аутора Љубомира Каишаревића. Како наводи Жарићева, овај вајар је умногоме задужио град Добој, јер је поклонио 100 скулптура.

Трећа књига је роман саме ауторке Лидије Жарић по имену „Сужањ“, која се бави идеологијом једне жене, једног времена и илузије идеологија Балкана.