Девето издање позоришног Шекспир фестивала: „И, сем нестварнога, ништа стварно није”

Нови Сад/Сланкамен, 16. јун 2022.-  Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Јелена Добровић-Бојановић јуче је у атељеу вина “Шапат” у  Новом Сланкамену присуствовала конференцији за новинаре поводом одржавања деветог по реду позоришног Шекспир фестивала, који се ове године изводи под слоганом: „И, сем нестварнога, ништа стварно није”.

Овај јединствени међународни Шекспир фестивал, који се од 1. до 5. јула одржава уз подршку традиционалних пријатеља фестивала, међу којима је и ресорни секретаријат, и ове године ће изнова дочаравати како други играју Шекспира, зашто га играју, шта све проналазе у њему, а потом и где је у свему томе наше позориште.

У оквиру фестивала, у два позоришна полувремена, биће приказано укупно седам представа, и то четири представе у јулу и три у октобру.

Никита Миливојевић, директор и оснивач фестивала  је представио програм 9. Шекспир фестивала, уједно апострофирајући да је  „и ове године Шекспир фестивал ту да нас подсети нас да је Шекспиров свет – стварни свет, исти овај у којем живимо“.

Публици ће се у амбијенту резиденције Вила Станковић, на главној фестивалској сцени представити позоришта из Италије, Црне Горе и Норвешке.  По први пут од оснивања, Шекспир фестивал отвара једна плесна представа и то „Хамлет” у извођењу међународно признате италијанске плесне трупе ImPerfect Dancer Company.

Испред институција које су подржале овај догађај говорили су и Немања Милојевић, представниик Општине Инђија и Соња Марић, директорка Бренда и комуникација УНИQА осигурања.

Интернационални Шекспир фестивал Европска мрежа фестивала званично је 2019. године уврстила на листу најзначајнијих на Старом континенту. Осмишљен како би извођењем представа под ведрим небом на аутентичан начин дочарао време и неговао успомену на највећег светског драмског ствараоца, Шекспир фестивал се од почетка одржава уз подршку Покрајинске владе, Општине Инђија, Министарства културе, Града Новог Сада, УНИQА осигурања. 

Оснивање Шекспир фестивала у Србији иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри VI” у чувеном Глоб театру у Лондону маја 2012. године. Поред жеље да нам открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић је био вођен идејом да се државна резиденција, Вила Станковић – изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом.