Обележавање Дана родне равноправности

Поводом обележавања 11. јуна  – Дана родне равноправности, покрајински заштитник грађана – омбудсман, у сарадњи са мрежом „Живот без насиља“, предложио је да овогодишња тема буде „Жене у фокусу“ са примерима позитивне праксе афирмације жена које су својим деловањем дале допринос друштву.

Као један од примера позитивног деловања  на афирмацији жена је признање  „Дама године 2022“ које је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, добила у марту ове године на манифестацији „Дама и џентлмен године“, за своје деловање на промоцији културе, уметности и правих животних вредности.

Захваљујући се тада на награди, Милошевићева је казала да се дама не рађа већ се дама постаје, те да се кроз професионалну каријеру виолинисте и политичара трудила да то и оствари. Она је нагласила и  то да је за њу ова титула велика и значајна, те да сматра да је дама мајка, сестра, ћерка, али и храброст, емоција, пожртвовање и одговорност.

Још један пример позитивна афирмације жена је Покрајинско признање у области уметности – награда „Павле Јовановић“, коју је ове године  добила глумица Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић, за посебан допринос уметничком стваралаштву.

Датум 11. јун, као Дан родне равноправности у Републици Србији, установила је 27. октобра 2021. године Влада Републике Србије, позивајући се на давну 1842. годину, када је на исти дан одобрено школовање жена у Србији.