Додељена 52. награда Спомен збрике Павле Бељански

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама  др Милан Мицић синоћ је у Спомен збирци Павла Бељанског присуствовао додели 52. награде ове збирке, која је овога пута припала историчарки уметности Маријани Вашчић за најбољи мастер рад одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. Рад под називом  „Делатност групе Живот на уметничкој и политичкој сцени Краљевине Југославије тридесетих година 20. века“, одбрањен код проф. др Лидије Мереник, био је и повод да професорка Мереник овом приликом отвори и изложбу „Уметност Марка Челебоновића у четвртој деценији 20. века“ ауторке  Софије Миленковић, реализоване према мастер раду награђеном прошле године.

Награда Спомен-збирке Павла Бељанског по свом значају јединствена је у земљи. Настала је захваљујући посебном Даровном уговору Павла Бељанског из 1965. године, када је колекционар установио Награду поклонивши слику Влаха Буковца „Велика Иза“ (1882) Спомен-збирци и тиме заокружио институционални рад свог Легата. Врхунски резултати добитника у области истраживања и њихово даље позиционирање у стручним круговима, доказали су оправданост признања које се додељује од 1968. године.
Захваљујући пракси уведеној 2000. године, поједини награђени радови су реализовани у виду изложбе и пратећег каталога, као додатни допринос упознавања јавности са научно-истарживачким радом младих историчара уметности.

Ове године  отворена је изложба „Уметност Марка Челебоновића у четвртој деценији 20. века“ заснована на мастер раду Софије Миленковић, а  чине је шест уља на платну из Спомен-збирке Павла Бељанског, као и одабрани радови из Галерије Матице српске и приватних збирки. Испитујући сегмент стваралаштва у коме долази до сазревања уметничке праксе и концепта Марка Челебоновића, изложба се фокусира на време уско везано за уметников живот у Сен Тропеу, у коме настају карактеристична дела опуса четврте деценије. Указујући на кључне елементе Челебоновићевог стваралаштва овог периода, поставка нагласак ставља на његову концептуалну уобличеност и структуралну сложеност.

Изложба траје од 7. новембра 2019. до 26. јануара 2020. године, уз богат и разноврстан програм, у виду ауторских тумачења, предавања, пројекција, као и кретивних радионица намењених деци са тумачем на знаковни језик.