Dodeljena 52. nagrada Spomen zbrike Pavle Beljanski

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama  dr Milan Micić sinoć je u Spomen zbirci Pavla Beljanskog prisustvovao dodeli 52. nagrade ove zbirke, koja je ovoga puta pripala istoričarki umetnosti Marijani Vaščić za najbolji master rad odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rad pod nazivom  „Delatnost grupe Život na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tridesetih godina 20. veka“, odbranjen kod prof. dr Lidije Merenik, bio je i povod da profesorka Merenik ovom prilikom otvori i izložbu „Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka“ autorke  Sofije Milenković, realizovane prema master radu nagrađenom prošle godine.

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog po svom značaju jedinstvena je u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kada je kolekcionar ustanovio Nagradu poklonivši sliku Vlaha Bukovca „Velika Iza“ (1882) Spomen-zbirci i time zaokružio institucionalni rad svog Legata. Vrhunski rezultati dobitnika u oblasti istraživanja i njihovo dalje pozicioniranje u stručnim krugovima, dokazali su opravdanost priznanja koje se dodeljuje od 1968. godine.
Zahvaljujući praksi uvedenoj 2000. godine, pojedini nagrađeni radovi su realizovani u vidu izložbe i pratećeg kataloga, kao dodatni doprinos upoznavanja javnosti sa naučno-istarživačkim radom mladih istoričara umetnosti.

Ove godine  otvorena je izložba „Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka“ zasnovana na master radu Sofije Milenković, a  čine je šest ulja na platnu iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i odabrani radovi iz Galerije Matice srpske i privatnih zbirki. Ispitujući segment stvaralaštva u kome dolazi do sazrevanja umetničke prakse i koncepta Marka Čelebonovića, izložba se fokusira na vreme usko vezano za umetnikov život u Sen Tropeu, u kome nastaju karakteristična dela opusa četvrte decenije. Ukazujući na ključne elemente Čelebonovićevog stvaralaštva ovog perioda, postavka naglasak stavlja na njegovu konceptualnu uobličenost i strukturalnu složenost.

Izložba traje od 7. novembra 2019. do 26. januara 2020. godine, uz bogat i raznovrstan program, u vidu autorskih tumačenja, predavanja, projekcija, kao i kretivnih radionica namenjenih deci sa tumačem na znakovni jezik.