Додељене годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ уручила годишње награде и признања, које ова кровна институција културе у Војводини сваке године додељује појединцима и институцијама културе, чији професионални и културни рад је препознат и изван наших граница.

Овогодишња лауреаткиња „Искре културе“, као млада уметница до 35 година старости, уручена је пијанисткињи Ивани Дамјанов Илић, која је до сада наступала у најзначајнијим културним центрима и салама, како у нашој земљи, тако и изван ње.    

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност додељена је новинару, публицисти и заменику генералног директора Радио – телевизије Војводине Јожефу Клему, који је између осталог допринео да се радијски програм РТВ-а прошири са десет на шеснаест мањинских редакција.

Медаља културе за очување културног наслеђа ове године припало је архитекти и конзерватору Дубравки Ђукановић, која се три деценије професионално истакла у овим доменима рада.

Медаља културе за животно дело тј. за укупно стваралаштво припало је мултимедијалној уметници Каталин Ладик, која је објавила 23 књиге на српском, мађарском и другим језицима.

Честитајући лауреатима у име Покрајинске владе, ресорног секретаријата и у своје лично име, секретар Драгана Милошевић на самом почетку излагања је истакла да јој је веома жао, што због пандемијске ситуације, ове године је изостао громогласан аплауз свим маестралним добитиницима ове престижне награде из области културе у свим њеним доменима.

„Зато је традиционална награда Завода за културу Војводине „Милош Црњански“ од изузетног значаја за сваког, а посебно младог уметника“ истакла је Милошевићева и додала да признања, медаље, похвале и награде зато и јесу битне, јер показују на који начин их уметници оправдавају, како шире и чувају културу.

Како она наводи, од посебног је значаја за нас који живимо у мултикултуралној и мултиконфесионалној Војводини, коју вековима прожима ово богатство различитости и њихово традиционално преплитање, да се кроз културу управо то и сачува.

У жељи да наставе са својим радом, да шире своје успехе и примају и надаље овако престижне награде секретар Драгана Милошевић је још једном изразила захвалност, што су њихови примери управо залог за генерације које долазе.

Испред Културног центра Војводине „Милош Црњански“ речи подршке и честитку за постигнуте резултате упутила је диркторка Смиљка Влајић, која се овом приликом осврнула на чињеницу да су сви досадашњи лауреати били и остали праве „искре културе“, настављајући са својим богатим уметничким деловањем.

У име свих лауреата речи захвалности упутила је Дубравка Ђукановић захваљујући се свима што су данашњи добитници препознати, како од чланова комисије, тако и од Покрајинске владе и ресорног секретаријата, као достојни носиоци ових награда.