Драгана Милошевић: Библиотеке јесу културни идентитет нашег народа

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић  данас је у новоотвореном простору Дигиталног омладинског центра у Новом Саду, присуствовала обележавању Дана Градске библиотеке, која 176 година ради на традицији Српске читаонице новосадске.

Честитајући јубилеј и Дан када су се врата новосадске Српске читаонице те давне 1845. године отворила за љубитеље писане речи, секретар Драгана Милошевић је нагласила да је данас велики дан не само за Градску библиотеку Града Новог Сада, већ и читаву Војводину, па самим тим и Србију.

„Управо су умни људи тог доба, као што су били Светозар Милетић, Јован Јовановић –Змај и многи други, оснивајући читаоницу успели да нам је оставе са жељом да чувамо традицију, да нам она буде  обавеза и завет надаље да истрајемо у неговању културног идентитета нашег народа“ истакла је секретар Милошевић и додала да захвљаујући њима, ми данас не само да чувамо бројне књишке записе, писце, наслове, легате, већ на овај начин градимо, чувамо и преносимо млађима значај нашег културног идентитета.

Поносни смо, рекла је Милошевићева, што је Покрајинска влада и ресорни секретаријат у протекле три године удесетостручила средства, која помажу рад у сваком смислу речи свих бибилотека на територији АП Војводине, посебно матичних.

Како она наводи, подршка и надаље ће бити неизоставна, нарочито према оним пројектима, који негују иновативне, нове садржаје за најмлађе кориснике, јер управо се њима оставља онај завет очувања културе, традиције и писма, коју су за нас очували наши преци.

У име оснивача Града Новог Сада поздравне речи упутио је члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, који је апострофирао и отварање Дигиталног омладинског центра у окриљу Градске библиотеке и намере Града Новог Сада да ће се и надаље улагати у свих 28 огранака међумесних библиотека, који њој припадају.

Присутнима се обратио и директор Градске библиотеке у Новом Саду Александар Јокановић, који се захвалио на снажној подршци коју Градска библиотека у Новом Саду има и овом приликом представио је будуће пројекте ове најстарије установе културе, како са Фондацијом Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, тако и са бројним другим институцијама.

Овом приликом приказана је и видео презентација Дигиталног омладинског центра, као лична карта њиховог рада и активности, а у музичком делу програма наступио је гитариста Душан Новковић.