Dragana Milošević: Dragoceno zrnce radosti jeste radost čitanja

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu zvanično otvorila  peto izdanje regionalne književne konferencije „Book Talk 2019“ i ovom prilikom im čestitala  na tom malom jubileju koji, u vremenu ubrzane prolaznosti i kratkotrajnosti svega oko nas, možda i nije baš tako mali.
Ona je naglasila da posebno u više nego očiglednom kontekstu činjenice da je  „Book Talk“, iz godine u godinu, sve ambiciozniji, sveobuhvatniji i konačno sve raznovrsniji i uz energiju koja se u njega ulaže,  čini se da je ova konferencija posvećena književnosti i čitanju baš takva zbog jedne ne klasične, ali veoma retke i krucijalno važne vrste čitanja – čitanja života i to potvrđuje izbor tema koje će ova konferencija obrađivati na svojih 12 panela.

Koliko se vidi iz ovogodišnjih tema, istakla je sekretar Milošević, one proističu  ne iz dilema, potreba i želja virtuelnog, već autentičnog sveta koji nas okružuje. I tema, kako ona dodaje, koje  čak i kada u nama samima nisu tako jasno artikulisane kao što su artikulisane u vašem programu  i u nama samima traže odgovore. I naravno izboru onih koji će te odgovore pokušati da daju, dakle onih od kojih verovatno ne može da se očekuje unisonost, ali svakako može da se očekuje kompetentnost, a to je sigurno važnije od bilo čega drugog.
Čestitajući na uspešno organizovanim akcijama delenja knjiga i promocijama, Dragana Milošević je rekla da zaslugu za to jednako imaju i oni koji su tu akciju osmislili i oni koji u okviru nje, uvijenu u korice knjiga – ljudima, dele dragocena zrnca radosti – radosti čitanja i time poželela uspešnu i otvorenu konferenciju.

U ime grada Novog Sada pozdravne reči uputio je član gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, ističući da je Novi Sad pre pet godina dobio jednu značajnu manifestaciju posvećenu ne samo knjizi, piscima i aktuelnim temama, već i filmu, muzici i umetnosti uopšte, tako da samim izborom tema i učesnicima panela vidi se i njena uspešnost.

Domaćini ovogodišnje konferencije „Book Talk“ su Galerija Matice srpske, Spomen zbirka Pavle Beljanski i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i u to ime obratili su se upravnici Tijana Palkovljević Bugraski, Milana Kvas i Vladislav Šešlija, koji su ujedno i predstavili aktuelne postavke.
U uvodnom delu obratio se i direktor „Color Media grupe“ Robert Čoban apostrofirajući da je akcenat ovogodišnjih tema stavljen na nacionalnu istoriju i to 630 godina od Kosovskog boja, 30 godina od Gazimestana i 50 godina od Vudstoka.

Ispred ambasade Republike Egipat u Srbiji, koja je ovogodišnja zemlja partner Beogradskog sajma knjiga pozdravne reči uputila je zamenica ambasadora Raša Soliman.