Dragana Milošević: Informisanje na jezicima nacionalnih manjina jedan je od najznačajnijih prioriteta Pokrajinske vlade

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u Pokrajinskoj vladi uručila ugovore za sufinansiranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalni saveti, vredne 312 miliona dinara.

 „Informisanje na jezicima nacionalnih manjina jedan je od najznačajanijih prioriteta Pokrajinske vlade“ rekla je resorni sekretar Milošević i dodala da je u prethodne tri i po godine, od kada je aktuelni saziv Pokrajinske vlade na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem, ova sredstva su uvećana sa 264 miliona na 312, sa željom i tendencijom da ona budu još viša.

Kako je navela sekretar Dragana Milošević i danas su, kao i prethodnih godina, uručeni ugovori za 22 lista koje izdaje devet izdavačkih kuća – Mađar So, Het nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni i izdavački centar.

Ona je precizirala da je reč  o mesečnim, nedeljnim i dnevnim novinama i ovi ugovori su  jedan od pokazatelja  da Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, brine o nacionalnim manjinama i očuvanju njihovog identiteta, odnosno, jezika, pisma i kulture uopšte.

Zato, istakla je Miloševićeva, Pokrajinska vlada jeste iskren partner i prijatelj u kontinuiranom radu listova nacionalnih zajednica-nacionalnih manjina, što će i nadalje biti i ujedno je to i dokaz da ono što je predsednik Igor Mirović istakao u svom ekspozeu obraćajući se pokrajinskim poslanicima na početku mandata jeste urađeno.

Direktor Novinsko izdavačke ustanove „Libertatea“ Niku Čobanu zahvalio se u ime devet izdavačkih listova na jezicima nacionalnih manjina- nacionalnih zajednica, ističući da bez podrške Pokrajinske vlade njihov opstanak bi bio ugrožen i zato upravo taj partnerski odnos države jeste veoma bitan u očuvanju nacionalnih identiteta na ovim prostorima.