Dragana Milošević: Kultura je most, ona je univerzalni jezik sveta

Novi Sad, 29. avgust 2019.- „Kultura je most, ona je univerzalni jezik sveta“ rekla je danas otvarajući izložbu rumunskog umetnika Dorina Kolofeanua u Muzeju Vojvodine, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Osvrćući se na činjenicu da Republika Srbija i Republika Rumunija ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, sekretar Milošević je istakla da ova izložba jeste pravi reprezent upravo te istorijske činjenice. Osim toga, smatra ona, umetnici jesu i biće pravi ambasadori svojih zemalja,a posebnost današnjeg dana jeste i ova sjajna međunarodna saradnja dve instuticije kulture i naših gradova, koji će 2021. godine deliti titulu Evropskih prestonica kulture.

„Zato sa posebnim zadovoljstvom pozivam građane da posete ovu izložbu“ rekla je Miloševićeva i dodala da samo zajedničkim radom, kakav je primer upravo postavka ispred nas, kultura ima budućnost, u čemu će snažnu i veliku podršku pružiti kako Pokrajinska vlada, tako i resorni sekretarijat.

Direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan i direktor Muzeja umetnosti u Temišvaru prof. dr Viktor Nojman  istakli su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i istakli da bi sledeće godine trebalo da Muzej Vojvodine gostuje u Temišvaru, kako bi u godini obeležavanja titula Evropskih prestonica kulture organizovali i zajedničku izložbu.

Poslanik u Rumunskom parlamentu i potpredsednik Odbora za kulturu Damian Flora ovom prilikom pored zahvalnosti domaćinima na sjajno organizovanoj izložbi predstavio je rad rumunskog umetnika Dorina Kolofeanua, koji je bio učenik jednog od najpoznatijih rumunskih slikara posleratnog doba Kornelija Babe.

O uspostavljanju diplomatskih odnosa dve države, kao i o 140 godina trajanja govorio je prof. dr Miodrag Milin.