Драгана Милошевић: Културна баштина нам је учитељица, мотив и путоказ

На простору целе Војводине  раскош културне баштине је импресивна, а томе је директно пропорционална и свест Секретаријата на чијем сам челу, и целе Покрајинске владе о значају њеног очувања што је наше трајно и недвосмислено опредељење, рекла је данас, отварајући у Подграђу Петроварадинске тврђаве конференцију  „Употреба баштине“ покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.

Подсетивши на стихове Бране Црнчевића „Сви смо ми себе дужни некој деци, будимо потомци, да би били преци“,Милошевићева је нагласила да нико, како нас тим стиховима и опомиње велики српски писац, не сме да заборави да бити потомак значи чувати успомену на своје претке и баштину коју су нам они оставили, и ту баштинусачувану и обогаћену и  оним што је сам створио, на чување предати својим потомцима.

„Зато оно што од предака примамо, што чувамо и надограђујемо и што, најзад, предајемо својим потомцима, и јесте  нит која, нераскидиво,  повезује прошлост, садашњост и будућност. А, ако само мало боље размислимо, видећемо да ту нит, у највећој мери, чини управо културна баштина“ додала је она.

То, нагласила је Милошевићева, важи и за нематеријалну и за материјалну културну која „и као наша, али и као  универзална вредност, претрајава у вековима и миленијумима и која нам, ако умемо да је читамо на прави начин, јасно говори о томе ко смо некада били, зашто смо данас баш овакви какви јесмо и какви треба да будемо у времену које долази“.

„Она је, дакле, сваком од нас и учитељица – јер нам сведочи у највишим узлетима људског духа у времену које је за нама, и  мотив – јер нас подсећа на обавезу да и у времену које је наше морамо да је чувамо и обогаћујемо и, најзад, путоказ – јер нас опомиње да не живимо и не стварамо само за себе, већ и за време које ће доћи и оне који ће живети у њему. Верујем да су ово својеврсно тројство на уму имали и људи из Европске уније када су ову, 2018. годину, прогласили Европском годином културне баштине“, закључила је она.

Уз остале, на конференцији „Употреба баштине“ говорили су и др Славица Вујовић из Покрајински завод за заштиту споменика културе, иначе руководилац пројекта   заштите Тврђаве у Бачу који је, ове године, у Берлину добио награду „Европа Ностра“, мр Тијана Станковић Пештерац и Наталија Вуликић из Музеја Војводине, др Дејан Масликовић из Министарства културе и информисања и Маријан Мајин из новосадског Удружења „Алмашани“.

У име организатора, Удружења „Субурбиум“, учеснике конференције поздравила је новинарка Бојана Каравидић.