Драгана Милошевић: Културно наслеђе јесте мост у повезивању традиције и будућности

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас се у Привредној комори Војводине обратила на видео конференцији поводом почетка Интерег – ИПА пројекта Мађарска-Србија под називом: „Млади и наслеђе-традиција и будућност у прекограничном региону – HERINFUTUR“.

Истичући велико задовољство што је ово други по реду пројекат ове врсте сарадње у протекле две године, секретар Милошевић је апострофирала и његову посебну важност, полазећи од чињенице да је културно наслеђе у мултиетничким заједницама посебан мост комуникације, цивилизацијских тековина и уважавања различитости.

Посебно ми је драго, нагласила је Драгана Милошевић што ће млади, како из Жупаније Чонград, тако и наша деца, имати прилику да кроз радионице, едукацију и сазнања о различитостима боље упознају и надограде своја постојећа знања о културном наслеђу, његовој заштити и очувању.

„Данас нам је и прилика да се осврнемо и на пропусте, када је област култуног наслеђа у питању“ рекла је ресорни секретар и подсетила да у претходном периоду то је био вишегодишњи немар, ратна разарања, недостатак Стратегије о културном наслеђу, али и недостатак финансијских средстава за њихову одрживост.

Зато је данас од посебног значаја, пројектно повезивање, као ово, апострофирала је секретар Милошевић и додала да је зато и битно што веће учешће младих у томе.

Овај пројекат, по њеним речима, има три исхода. Са једне стране реч је о повећаном нивоу знања с фокусом на очување и рестаурацију, где се посебно разматра креирање и прилагођавање образовног материјала и управо оно што овај пројекат и предвиђа, одржавање радионица са обе учесничке стране.

Инвестирање у тај сектор, са друге стране, сматра секретар Милошвић, креира интердисциплинаран дијалог у мултикултуралним друштвима, јер културно наслеђе дефинише припадност и даје довољно енергије за инвестирање у креативни и одрживи развој региона. Како материјално, тако и нематеријално културно наслеђе сигурно је битно у развоју сваког региона, јер ту се поред културе, повезује и туризам и привреда, као и запошљавање.

Као домаћин видео конференције обратио се и директор Фонда „Европски послови“ АПВ Александар Симурдић, који је овом приликом истакао да су историјске околности створиле и неке нове културне прилике, које нас све повезује. Он је истакао да културна заштита добара јесте наш залог за будућност и зато млади и јесу фокус овог пројекта. Целокупно наслеђе припада свима и зато оно јесте последњих неколико деценија битан део јавног дискурса и примарни ресурс за развој креативне економије.

Потпредседник скупштине Жупаније Чонград – Чанад обратио се  Ерш Полнер, који је истакао задовољство што ће се Интерег–ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија имплементирати  у оквиру финансијског периода 2014-2020 Европске уније.

Марко Тешић и Филип Јовановић из  Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама представили су план и програм активности овог пројекта, вредног 130.150,14 еура.