Драгана Милошевић: Ликовна колонија у манастиру Петковица инспирација младим сликарима

„Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама успешно је до сада реализовао 11. по реду ликовну колонију у фрушкогорском манастиру Петковица, која се одржава од 2009. године“ рекла је данас  отварајући изложбу слика са Ликовне колоније манастира Петковица, ресорни секретар Драгана Милошевић.
Сам манастир Петковица, истакла је секретар Милошевић, јесте драгуљ српске културе датиран још од XVI века и као такав идеално је место за ставаралачко – уметнички рад, који је данас у холу Покрајинске владе пред нама.

Сликари, који учествују на овој традиционалној ликовној колонији, истакла је Милошевићева, остварују вишеструке предности, јер добијају услове за несвакидашњи стваралачки рад у амбијенту манастира креирајући нова уметничка дела. Посебно ми је драго, сматра ресорни секретар, што је сектор за односе с верским заједницама успоставио сарадњу са Галеријом матице српске и академским сликарем мр Данилом Вуксановићем, као селектором колоније, чиме је остварен вид посебне међуресорне сарадње, јер избором искусних академских сликара и младих неафирмисаних студената и уметника ствара се посебан утисак и на самим сликама пред нама.

Секретар Милошевић на самом крају је нагласила да сврха ове ликовне колоније јесте да се манастиру Петковица помогне помоћу уметничких дела, која промовишу манастир као носиоца драгоцене духовне баштине српске културе у АП Војводини и овај пример добре праксе надамо се да ће се наставити.
У нади да ће и ова изложба, која се у холу Покрајинске владе одржава другу годину за редом постати традиционална као и сама колонија, отварам изложбу, рекла је на крају Драгана Милошевић.

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за  односе  с верским заједницама Мирослав Илић овом приликом је апострофирао да је посебност овогодишње изложбе тим већа, што Српска православна црква обележава и 800 година аутокефалности, чиме се српски народ афирмисао политички и духовно градећи заједницу, која траје и данас.

О радовима на овогодишњој изложби говорио је селектор колоније и програмски директор Галерије Матице српске мр Данило Вуксановић.
Након свечаног отварања секретар Драгана Милошевић уручила је захвалнице учесницима Алекси Пивничком, Данилу Вуксановићу и Милошу Вујановићу.