Dragana Milošević: Likovna kolonija u manastiru Petkovica inspiracija mladim slikarima

„Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama uspešno je do sada realizovao 11. po redu likovnu koloniju u fruškogorskom manastiru Petkovica, koja se održava od 2009. godine“ rekla je danas  otvarajući izložbu slika sa Likovne kolonije manastira Petkovica, resorni sekretar Dragana Milošević.
Sam manastir Petkovica, istakla je sekretar Milošević, jeste dragulj srpske kulture datiran još od XVI veka i kao takav idealno je mesto za stavaralačko – umetnički rad, koji je danas u holu Pokrajinske vlade pred nama.

Slikari, koji učestvuju na ovoj tradicionalnoj likovnoj koloniji, istakla je Miloševićeva, ostvaruju višestruke prednosti, jer dobijaju uslove za nesvakidašnji stvaralački rad u ambijentu manastira kreirajući nova umetnička dela. Posebno mi je drago, smatra resorni sekretar, što je sektor za odnose s verskim zajednicama uspostavio saradnju sa Galerijom matice srpske i akademskim slikarem mr Danilom Vuksanovićem, kao selektorom kolonije, čime je ostvaren vid posebne međuresorne saradnje, jer izborom iskusnih akademskih slikara i mladih neafirmisanih studenata i umetnika stvara se poseban utisak i na samim slikama pred nama.

Sekretar Milošević na samom kraju je naglasila da svrha ove likovne kolonije jeste da se manastiru Petkovica pomogne pomoću umetničkih dela, koja promovišu manastir kao nosioca dragocene duhovne baštine srpske kulture u AP Vojvodini i ovaj primer dobre prakse nadamo se da će se nastaviti.
U nadi da će i ova izložba, koja se u holu Pokrajinske vlade održava drugu godinu za redom postati tradicionalna kao i sama kolonija, otvaram izložbu, rekla je na kraju Dragana Milošević.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama zadužen za  odnose  s verskim zajednicama Miroslav Ilić ovom prilikom je apostrofirao da je posebnost ovogodišnje izložbe tim veća, što Srpska pravoslavna crkva obeležava i 800 godina autokefalnosti, čime se srpski narod afirmisao politički i duhovno gradeći zajednicu, koja traje i danas.

O radovima na ovogodišnjoj izložbi govorio je selektor kolonije i programski direktor Galerije Matice srpske mr Danilo Vuksanović.
Nakon svečanog otvaranja sekretar Dragana Milošević uručila je zahvalnice učesnicima Aleksi Pivničkom, Danilu Vuksanoviću i Milošu Vujanoviću.