Драгана Милошевић: Музичка школа „Исидор Бајић“ јесте понос, поштовање и страхопоштовање свих нас

Нови Сад, 7. децембар 2021.-„Данас је један велики дан, великог јубилеја, велике и најбоље музичко-балетске школе на нашим просторима, јер обележавамо десети Меморијал „Исидор Бајић“, који је окупио преко 100 младих пијаниста из 32 земље са пет континената и то је на понос свима нама“ рекла је данас  у Концертној сали нове Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Обраћајући се на Свечаној академији ресорни секретар је истакла да  њена радост  данас има две боје и обе су прелепе.

„ Прва је она којом ту радост боји чињеница да сам и сама бивши ученик ове школе која је усмерила мој професионални пут и којој сам неизмерно захвална, школе која траје дуже од целог века„ рекла је Милошевићева и додала да сама та бројка довољна је за поштовање.

По њеним речима, ако време  трајања наше школе преточимо у имена великих уметника која су у њој поникла, бројна признања и награде која су јој додељена, уписујући се и у  књигу Гинисових рекорда, чак и у чињеници да су Исидор Бајић и група његових колега 1910. године одлучили да се одрекну плата како би купили један клавир, а да данас након више од једног века музичка школа поседује 47 клавира, 23 пијанина и 12 електричних клавира, онда се та реч претвара у страхопоштовање.

Тај утисак, рекла је она, само употпуњава и број деце и ученика који су највишим уметничким дометима такође допринели да бити део Музичке школе „Исидор Бајић“ истовремено значи и имати право на понос.

„Други осећај који – не мање снажно боји моју радост што сам у прилици да вам се данас обратим у поводу 10-ог јубиларног Меморијала, могла би да објасни реченица  Вилијема Шекспира која каже: ‘Свет је позорница, на којој свако игра своју улогу“ цитирала је секретар Драгана Милошевић и подсетила да у том свету, односно на тој позорници изван наше Музичке школе, мени је, ето, припала улога да будем део Покрајинске владе која- дубоко верујем – област културе, односно свако стваралаштво које ту област чини, доживљава као врхунац људске креативности.

То дефинише и наш однос према свим установама културе, нагласила је она,  и зато се искрено радујемо сваком вашем искораку, сваком концерту и сваком успеху у ма ком стваралачком сегменту ове школе он био остварен. И чинимо све да такав приступ претворимо у максималну и конкретну подршку, што ћемо – будите уверени – чинити и у времену које је пред нама!

„У своје лично име и име Покрајинске владе Вам честитам јубилеј са жељом да још дуго наставите своју мисију даривања прилике младим пијанистима да се оријентишу на свом уметничком путу при чему ће врсни уметници и стручњаци разних профила поклањати своје време, знање и искуство инспиришући их да истрају у томе, а  у нама ћете у тој мисији имати трајног партнера“ рекал је на крају излагања секретар Драгана Милошевић.

Испред Града Новог Сада поздравне речи упутио је члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, док су се испред Музичке школе „Исидор Бајић“ пригодним речима обратиле директорка проф. Радмила Ракин Мартиновић и проф. Данијела Величковић-Кличковић.

Виолиниста Стефан Миленковић као управник Концертне дворане у новој школи „Исидор Бајић“ поздрављајући присутне одсвирао је једну партитуру Бахове сонате  за соло виолину.