Dragana Milošević obišla Srpsko vojno groblje u Velikom Međeru i ostatke Srpske pravoslavne crkve iz 18. veka u Trnavi

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević boravila je tokom prethodna dva dana u radnoj poseti Slovačkoj.
Tokom prvog dana posete sekretarku Milošević i saradnike primio je ambasador Republike Srbije u Slovačkoj, prof. dr Momčilo Babić i sagovornici su se usaglasili da je potrebno  jačanje naše zajednice u Slovačkoj kako u kulturnim sadržajima, tako i u drugim značajnim sferama društva. Oni su se takođe složili i podelili stavove da je delovanje zajedničkim snagama siguran put do postizanja pozitivnih ciljeva.

Drugog dana posete Slovačkoj, sekretarka Milošević je, nakon prijema i radnog sastanka, u pratnji gradnačelnika Velikog Međera, obišla Srpsko vojno groblje u Velikom Međeru, koje predstavlja jedno od najvećih mesta stradanja Srba u Prvom svetskom ratu.

Srpsko groblje se nalazi na prostoru gde je, po nalogu Bečkog dvora u Prvom svetskom ratu, osnovan koncentracioni logor Nađmeđer, u kojem je bilo utamničeno 21000 vojnika i civila. Oko 6000 Srba nije dočekalo slobodu, s toga ovo groblje predstavlja jedno od četiri najveća srpska vojnička groblja van granica naše države.

U Velikom Međeru je između dva svetska rata podignut spomenik žrtvama, a u periodu od 1946-2001. groblje je bilo sasvim zapušteno. Na inicijativu srpskih zajednica u Slovačkoj, groblje je uređeno.

Nakon obilaska Srpskog groblja, sekretarka Milošević je obišla ostatke Srpske pravoslavne crkve iz 18. veka u Trnavi.
Dvodnevnoj poseti Slovačkoj prisustvovao je i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.