Dragana Milošević otkrila bistu velikog naučnika Nikole Tesle u Bratislavi

Novi Sad/Bratislava, 22. januar 2020. – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević juče je u  auli zdanja Radio- televizije Slovačke u Bratislavi otkrila bistu Nikole Tesle, rad vajara Đorđa Lazića Đapše iz Sremskih Karlovaca.

Po rečima sekretara Dragane Milošević danas se u svetu ime Nikole Tesle uzvikuje glasno i sa puno poštovanja, a on itekako to zaslužuje.

„Brojna udruženja, studentske i inžinjerske organizacije čuvaju uspomenu na velikana svetske nauke“ rekla je Miloševićeva u izjavi za medije i dodala da su o njemu  napisane mnoge knjige, ispričane razne moguće i nemoguće teorije, ali je samo jedna istina.

Nikola Tesla je bio i ostao veliki naučnik, apostrofirala je ona, čovek bez čijih bi izuma celo čovečanstvo teško moglo da živi, sa puno komfora i slobode, koju nam pruža samo električna struja, kao i brojna druga njegova naučna otkrića. Naša je dužnost, smatra resorni sekretar, da u znak zahvalnosti ne dozvolimo da se njegovo ime ikada zaboravi.

Naglašavajući veliku čast i zadovoljstvo što ih je ime i delo velikog Tesle okupilo na ovom mestu, sekretar Milošević je istakla da se zbog svega učinjenog zahvaljuje u ime Pokrajinske vlade Udruženju Srba u Slovačkoj i Srpskom kulturno-informativnom centru – kao inicijatorima, a ambasadi Srbije u Slovačkoj, ministarstvu kulture Slovačke Vlade i Radio televiziji Slovačke za realizaciju ove inicijative.

Zajedno sa resornim sekretarom bistu su otkrili i direktor Radio televizije Slovačke Jaroslav Reznik, ambasador Srbije u Republici Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić i državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Aleksandar Gajović. Svečanosti su prisustvovali i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Ispred Udruženja Srba iz Slovačke obratio se Stane Ribič, koji je ovom prilikom naglasio da  Slovačka država jeste prepoznala planetarna dostignuća velikog naučnika Nikole Tesle i prihvatila predlog da se bista znamenitog Srbina nađe na značajnom mestu njihovog glavnog grada.

Kako Ribič navodi, Srbi su u Slovačkoj 2010. godine dobili status nacionalne manjine, a 2015. godine je srpski jezik uveden u Evropsku povelju jezika nacionalnih manjina, koji se koristi i u Evropskoj uniji.

„Udruženje Srba u Slovačkoj je tokom prethodne decenije mnogo toga uradilo na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta“ kaže Ribič i podseća na revitalizaciju srpskog zarobljeničkog vojnog groblja iz Prvog svetskog rata u Velikom Međeru, gde je sahranjeno preko 6.000 srpskih duša.

Pored toga obnovljena je i stara Srpska crkva i groblje u Trnavi, naveo je Stane Ribič i dodao da pored postavljanja biste Nikoli Tesli do sada su podignuti spomenici Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradoviću u Modri, gradu u kojem su ovi velikani nekada pohađali školu. U ovom gradu osnovana je i biblioteka, koja ima preko 3.000 naslova.