Драгана Милошевић отворила 1. фестивал опере у Новом Саду – Наставак континуираног развоја културе у нашој земљи

Покрајински секретар Драгана Милошевић свечано је отворила 1. фестивал опере у Новом Саду Операрију. У публици премијерног извођења Риголета у Српском народном позоришту, били су председник  Покрајинске владе Игор Мировић, представници покрајинских и градских власти, као и представници културног и јавног живота.

Поздрављајући публику, домаћине и узванице, Милошевићева је пожелела велики успех фестивалу, честититајући  и захваљујући његовом идејном творцу, директору Опере Српског народног позоришта Александру Станкову, а притом се захвалила и његовим сарадницима на преданом раду у органозовању Операрије.

Истичући значај предстојећег фестивала, Милошевићева је истакла уверење да: „Вечерас присуствујемо важном тренутку, јер ће, 14. јун 2019. године, исписати странице историје класичне музике у Србији, с обзиром на чињеницу да је ово први оперски фестивал у нашој земљи. Посебно задовољство представља чињеница да је овај фестивал рођен у Новом Саду, у нашем најстаријем националном театру Српском народном позоришту, где је пре 122 године изведена прва оперска представа“.

Осврнувши се на послератно раздобље, она је подсетила да: „Низом различитих околности и прилика у нашој земљи, превасходно финансијске природе, приказивање оперских представа није било могуће,  да би држава 1947. године донела одлуку  о формирању сталне опере у Новом Саду. Тада је као прва, приказана  Травијата Ђузепеа Вердија, баш као што ће овај фестивал отворити Вердијев  Риголето. Дуга традиција од 72. односно 122. године постојања опере у нашем позоришту, доказ је колико је друштву важан  овај сегмент музичке уметности,  као и континуирани развој наше културе. Још су Стари Грци веровали да музика има магичну моћ и да подсиче добра дела. Питагора је сматрао да је музика творац космоса, а Платон је био уверен да је држава онаква, каква је у њој музика. Као неко ко 30 година свира виолину, од тога скоро једну деценију ради у оркестру опере и балета Српског народног позоришта, апсолутно ћу се сложити са горе наведеним тврдњама. И управо због класичне музике, као личног животног опредељења, велика ми је част и привилегија да будем овде са вама вечерас и присуствујем оснивању овог фестивала“.

После отварања и опере Риголето, сутрадан 15, јуна у Културној станици “Свилара” одржаће се концерт барокних оперских арија. Трећи фестивалски дан 16. јун посвећен је деци. Румунска национална опера из Темишвара учествоваће на фестивалу 19. јуна. Фестивалски дани „Вера Ковач Виткаи“ од 18, до 20. јуна, биће посвећени такмичењу соло певача. Прва два дана, такмичење ће се одвијати на Камерној сцени СНП-а, а за 20. јун у Католичкој порти је најављен гала – концерт победника такмичења. Након њиховог наступа, уследиће концерт Новосадског биг бенда. Поводом Светског дана музике, и свечаног затварања фестивала 21. јуна ће на сцени „Јован Ђорђевић“ бити приређен гала – концерт солиста, хора и оркестра Опере СНП-а.