Драгана Милошевић отворила годишњу конференцију европске мреже за културно-уметнички аматеризам – АМАТЕО

На тему „Мостови стваралаштва- Аматеризам и млади у интеркултуралном друштву“, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Скупштини Војводине отворила дводневну годишњу конференцију европске мреже за културно-уметнички аматеризам – АМАТЕО.

Поздрављајући учеснике из 18 европских земаља, чланове бројних аматерских удружења и госте, Милошевићева је у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата истакла да је велика част и задовољство што ће се у наредна два дана, кроз бројне сесије и дискусије показати колико је аматеризам неопходан и важан у равоју културе код свих нас.

По њеним речима са задатом темом конференције управо се и слаже све оно што је слика Војводине, као право место сусретања, преплитања и прожимања различитих народа, култура и вера и у тој лепези шароликости, који чини њено културно наслеђе, аматеризам је неодвојиви део.

„Многе теме током ове конференције  поставиће бројна питања о самом развоју аматеризма како код нас, тако и изван наших граница“ истакла је секретар Милошевић и додала да та питања за нас  од посебне важности, нарочито у овој години када је град Нови Сад Омладинска престоница Европе, а за две године 2021. Европска престоница културе.

У нади да ће ово бити само један у низу сусрета, Драгана Милошевић им је пожелела успешан рад, наглашавајући континуирану подршку Покрајинске владе, која је и до сада била присутна, уз напомену да  аматеризам јесте веома важан у децентрализацији културе на свим нивоима и са њим се култура подиже на један виши ниво.

Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице упутио је поздравне речи учесницима из тридесет седам чланица, кровних асоцијација из осамнаест држава Европе.

Секретар Њилаш је овом приликом подсетио да сам појам аматеризма подразумева бављење неком делатношћу, нарочито уметношћу, из љубави и наклоности, без пројектоване материјалне користи. Међутим,како он наводи,  аматеризам је у протеклим временима заправо имао много већу улогу него што сама дефиниција каже, поготово у развоју и очувању националних традиција и колективних културних идентитета народа који живе у Војводини. Отуда су циљеви АМАТЕО европске мреже – а то су промоција културне кохезије, социјална инклузија и активно учешће у неговању демократских и хуманистичких вредности – на простору Војводине подразумевано успешно остваривани деценијама уназад.

На отварању конференције обратила се и Suzane Fazakerley, председница Аматео мреже и изразила захвалност на гостопримству, истичући значај  постојања мреже аматерских друштава и савеза.

Као  домаћин конференције речи захвалности упутио је др Бато Камберовић, председник Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине.