Драгана Милошевић отворила изложбу кинеске савремене уметности

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је синоћ у Галерији ликовне уметности Поклон збрици Рајка Мамузића у Новом Саду изложбу савремене кинеске уметности под називом „Моћ тишине-кинеска савремена уметност на путу свиле“.
Изражавајући задовољство што имамо прилику да видимо једну нову и савремену димензију изражавања уметника из Кине, секретар Милошевић је уједно и честитала организаторима фестивала „Дунавски дијалози“, који су седму годину за редом културу подигли на један виши ниво. Самим тим, сматра она, и наша земља је и кроз ову лепу и богату сарадњу представљена Европи, Свету, а данас и Кини кроз призму савремених уметничких достигнућа у којима и наши уметници стварају.

„Велика је част бити део овог пројекта“ рекла је Милошевићева подсећајући да је и ово један од начина, да се Нови Сад представи као достојна престоница културе, јер током протеклих дана колико траје овогодишње седмо издање фестивала у организацији новосадске галерије “Бел арт”, обухваћено је 16 изложби у различитим галеријским просторима на којима  излажу 59 уметника из 14 земаља подунавског макрорегиона и 13 уметника из Кине.
Фестивал “Дунавски дијалози” континуирано се развијају, сматра директорка фестивала мр Весна Латиновић, која  је нагласила да сваке године уз основни контекст, који чине дијалошке изложбе наших и уметника из подунавских земаља, ова манифестација има и тематски оквир. Ове године то је “Перцепција савремености – Универзално море“ како је названа централна изложба која се сутра у 20, 21 час отвара у Музеју савремене уметности Војводине, а конципирале су је кустоскиње др Сања Којић Младенов из Новог Сада и Никол Лезер из Берлина одабравши 14 аутора који начином контекстуалне уметности разматрају акутне проблеме екологије, изузетно значајне у актуелном тренутку света у коме живимо.

Весна Латиновић је нагласила да је интенција овог фестивала да се савремена уметност приказује на занимљив и интерактиван начин, при чему се публици пружа могућност да се обавести о актуелним трендовима у региону, а локалним уметницима да се упореде са ауторима из иностранства. “Дунавски дијалози” из године у годину проширују сарадњу са уметницима и институцијама и до сада су успостављени контакти са преко 40 организација, што омогућава да квалитет изложби буде на високом професионалном нивоу.

Ове године земља гост је Кина и 13 аутора ће представити актуелне тенденције у савременој кинеској уметности на изложби „Моћ тишине – савремена кинеска уметност на путу свиле“ која је постављена од вечерас до 30.септембра у Галерији Поклон збирке Рајка Мамузића.

Главни кустос Ксиао Хуанг, угледни теоретичар уметности из Пекинга је овом приликом рекао да уметници заступљени на изложби изражавају своје мисли и осећања о дубокој планетарној повезаности из различите перспективе и на потпуно другачији начин. Радови рефлектују однос између савремених кинеских уметника и сликарства, скулптуре, уметности инсталације и нових медија, и то кроз феномен повезаности са тренутном поп – културом. Изложба је заснована на концепту интермедијалне фузије и размишљања о самој уметности, пружајући европској публици нови визуелни увид из перспективе источњачке естетике.

Проф. др Ивана Живанчев Секеруш поздравила је присутне испред Конфучијевог Института у Новом Саду са српске стране, док је поздравне речи упутио и Чен Хуи кинески директор Конфучијевог Института у Новом Саду.