Dragana Milošević otvorila izložbu kineske savremene umetnosti

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvorila je sinoć u Galeriji likovne umetnosti Poklon zbrici Rajka Mamuzića u Novom Sadu izložbu savremene kineske umetnosti pod nazivom „Moć tišine-kineska savremena umetnost na putu svile“.
Izražavajući zadovoljstvo što imamo priliku da vidimo jednu novu i savremenu dimenziju izražavanja umetnika iz Kine, sekretar Milošević je ujedno i čestitala organizatorima festivala „Dunavski dijalozi“, koji su sedmu godinu za redom kulturu podigli na jedan viši nivo. Samim tim, smatra ona, i naša zemlja je i kroz ovu lepu i bogatu saradnju predstavljena Evropi, Svetu, a danas i Kini kroz prizmu savremenih umetničkih dostignuća u kojima i naši umetnici stvaraju.

„Velika je čast biti deo ovog projekta“ rekla je Miloševićeva podsećajući da je i ovo jedan od načina, da se Novi Sad predstavi kao dostojna prestonica kulture, jer tokom proteklih dana koliko traje ovogodišnje sedmo izdanje festivala u organizaciji novosadske galerije “Bel art”, obuhvaćeno je 16 izložbi u različitim galerijskim prostorima na kojima  izlažu 59 umetnika iz 14 zemalja podunavskog makroregiona i 13 umetnika iz Kine.
Festival “Dunavski dijalozi” kontinuirano se razvijaju, smatra direktorka festivala mr Vesna Latinović, koja  je naglasila da svake godine uz osnovni kontekst, koji čine dijaloške izložbe naših i umetnika iz podunavskih zemalja, ova manifestacija ima i tematski okvir. Ove godine to je “Percepcija savremenosti – Univerzalno more“ kako je nazvana centralna izložba koja se sutra u 20, 21 čas otvara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a koncipirale su je kustoskinje dr Sanja Kojić Mladenov iz Novog Sada i Nikol Lezer iz Berlina odabravši 14 autora koji načinom kontekstualne umetnosti razmatraju akutne probleme ekologije, izuzetno značajne u aktuelnom trenutku sveta u kome živimo.

Vesna Latinović je naglasila da je intencija ovog festivala da se savremena umetnost prikazuje na zanimljiv i interaktivan način, pri čemu se publici pruža mogućnost da se obavesti o aktuelnim trendovima u regionu, a lokalnim umetnicima da se uporede sa autorima iz inostranstva. “Dunavski dijalozi” iz godine u godinu proširuju saradnju sa umetnicima i institucijama i do sada su uspostavljeni kontakti sa preko 40 organizacija, što omogućava da kvalitet izložbi bude na visokom profesionalnom nivou.

Ove godine zemlja gost je Kina i 13 autora će predstaviti aktuelne tendencije u savremenoj kineskoj umetnosti na izložbi „Moć tišine – savremena kineska umetnost na putu svile“ koja je postavljena od večeras do 30.septembra u Galeriji Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Glavni kustos Ksiao Huang, ugledni teoretičar umetnosti iz Pekinga je ovom prilikom rekao da umetnici zastupljeni na izložbi izražavaju svoje misli i osećanja o dubokoj planetarnoj povezanosti iz različite perspektive i na potpuno drugačiji način. Radovi reflektuju odnos između savremenih kineskih umetnika i slikarstva, skulpture, umetnosti instalacije i novih medija, i to kroz fenomen povezanosti sa trenutnom pop – kulturom. Izložba je zasnovana na konceptu intermedijalne fuzije i razmišljanja o samoj umetnosti, pružajući evropskoj publici novi vizuelni uvid iz perspektive istočnjačke estetike.

Prof. dr Ivana Živančev Sekeruš pozdravila je prisutne ispred Konfučijevog Instituta u Novom Sadu sa srpske strane, dok je pozdravne reči uputio i Čen Hui kineski direktor Konfučijevog Instituta u Novom Sadu.