Драгана Милошевић отворила изложбу мањинских завода у Војводини „Сликом заједно“

„Десетогодишњица рада мањинских завода за културу у Војводини јесте јубилеј на којем вам у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата честитам, јер на овим сликама и скулптурама око нас видимо јединство различитости“ рекла је синоћ у Савременој галерији у Суботици, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, отварајући изложбу „Сликом заједно“. Поставка је  уприличена поводом десет година од оснивања и рада мањинских завода за културу у Војводини, а домаћин је овог пута био Завод за културу војвођанских Хрвата.

Међусобно уважавање и сарадња током претходне деценије, истакла је Милошевићева, као и очување националног идентитета јесте мисија и задатак сваког завода за културу националних мањина у Војводини,  ви сте то и доказали. Посебно ми је драго, што ову поставку ће у наредном периоду видети и грађани Новог Сада, Зрењанина и Сенте и то кроз призму и слику младих уметника визуелне уметности, који су на свој начин приказали све оно што чини мултикултуралност, традицију, обичаје, и као круна постојања национални идентитет и то јесте порука, која нас упућује да „Сликом заједно“ одређена сродност мора да постоји, рекла је отварајући изложбу секретар Драгана Милошевић.

Директори завода за културу мањина у Војводини на свом матерњем језику поздравили су посетиоце, госте и домаћине изложбе и нагласили да ће у периоду од 28. септембра ове године, до 28. фебруара наредне године, у четири места у Војводини бити представљена дела шест уметника, односно представника завода за културу војвођанских Мађара, Румуна, Русина, Словака, Хрвата, као и један представник већинског српског народа.

Заводи за културу мањинских заједница на изложби су представљени савременом уметношћу, што је према речима кустоскиње изложбе, Неле Тонковић, прави искорак.

„Драго ми је што су заводи били отворени да прихвате овакву изложбу и да се представе младим уметницима, као рецимо Завод за културу војвођанских Мађара, који је најстарији основан и ове године обележава 12 година постојања“ истакла је Тонковићева и додала да њега представља уметник  Дејви Нађ Абоњи.  Поред Дејвија, ту су радови Алене Kлаћик, Дарјана Хардија, Маје Ракочевић Цвијанов, Валентине Броштеан и Лее Видаковић, а њих све заједно карактерише што њихова уметност није омеђена границама, ни добом, ни тематским усмерењем и зато су сликом заједно то успели и нама да докажу“ рекла је Нела Тонковић.

Испред Савремене галерије у Суботици поздравне речи упутио је директор Арпад Блашко.