Драгана Милошевић отворила изложбу збирки литографија Франца Гераша „Аустријска војска 1620 – 1854“

„Нови Сад, Војводина, па самим тим и Србија су поносни на богато културно наслеђе које имају, а изложба пред нама јесте доказ за то“ рекла је данас у Архиву Војводине  покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отварајући изложбу збирки литографија Франца Гераша „ Аустријска војска 1620 – 1854“, ауторке и архивисте Љиљане Бубњевић.

Вишевековно прожимање култура и нација на овим просторима, истакла је Милошевићева, створило је наше богатство у складу са мултиконфесионалности, мултинационалности и мултикултуралности, које са посебном пажњом негујемо и надаље, преносећи га на будућа поколења.

Опредељење целе Покрајинске владе јесте и биће све оно што је и ова изложба донела, а то је окупљање око заједничких пројеката бројних институција, у циљу афирмације културе и сарадње.

Архиви, као чувари историје и сећања јесу наша посебна брига, додала је секретар Милошевић и истакла да без те културе сећања нема ни будућности и зато посебна захвалност припада Фондацији „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“, која је препознала значај пројекта Архива Војводине и као таквог га подржала.

„Због тога данас пред нама стоје литографије аустријских војника осликаних руком чувеног Франца Гераша, у чему вам желим да са посебним задовољством уживате“ поручила је на крају ресорни секретар.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић подсетио је да ова изложба литографија јесте повод да се у згради Архива отвори изложба, али то је уједно и тренутак да се позабавимо новим термином културолошких израза „ребрендирањем“ инситуција културе, чему сви тежимо.

Испред аустријског Културног Форума обратио се директор Јоханес Иршик, који је подсетио на заједничку историју људи са ових простора, који су у заокруженом историјском контексту од 1620. до 1854. године, чинили војници-граничари и ово јесте прича о њима, њиховим униформама, али и о начину живота, сужовота са другим нацијама, обичајима и култури, а све то захваљујући архивским списима, сликама и сведоцима времена, која похрањују управо овакве институције.

Ауторка Љиљана Бубњевић изразила је велику захвалност колегама из Немачког историјског музеја у Берлину, као и колегама из других инстутицуја културе у Новом Саду на сарадњи, јер без тога не би било ни ове изложбе, која обухвата велики историјски период и приказује нам део прошлости свих нас са ових простора. Овом приликом, Архив Војводине, како она каже, представља јавности литографију збирке, које су од велике уметничке вредности и преносе визуелни изглед развоја аустријске војске, а уједно сведоче и о раздобљу Хабзбуршке монархије и истакнутим историјским личностима.

Испред  Фондације „Нови Сад 2021-Европска престониоца културе“ поздравне речи упутио је директор Немања Миленковић.

Свечаном отварању изложбе поред члана градског већа Града Новог Сада задуженог за културу Далибора Рожића присуствовао је и бригадни генерал Зоран Несковић, бригаде копнене војске Републике Србије.