Dragana Milošević otvorila karlovački „Grožđebal“

Sremski Karlovci , 06. septembar 2019.

„Izuzetna mi je čast što sam večeras u prilici da vas u ime Pokrajinske vlade i lično ime pozdravim i da otvorim ovu izuzetnu kulturno-privrednu manifestaciju „Karlovačka berba grožđa“, popularno nazvana „Grožđebal“,rekla je u svom obraćanju uoči početka večerašnjeg programa u Sremskim Karlovcima,pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Ko god i kada god dolazio u Sremske Karlovce, ne može da ne oseti veliku radost i snažan treptaj uzbuđenja u duši,kako navodi Miloševićeva ističući da ovo mesto jeste samo središte naše istorije.

Ona je podsetila da su upravo Sremski Karlovci, kroz niz vekova, bili a i danas to jesu, centar srpske duhovnosti, jer upravo je u njima osnovana najstarija gimnazija u Srba u kojoj je, uz mnoge, mnoge druge naše velikane, đakovao i rodonačelnik savremene srpske poezije, veliki Branko Radičević.

“ I baš iz ovdašnje Bogoslovije je duboko ukorenjen u našoj veri izašao i u svoju hristonosnu misiju krenuo niz velikih arhijereja naše crkve, uključujući i više njenih poglavara“ istakla je Miloševićeva i dodala da je ova čarobna varoš rodno mesto naše Srpske Vojvodine čiji smo 170. rođendan, baš ovde, na i tada baš kao i u maju 1848. rascvetalim padinama Fruške gore, obeležili u maju prošle godine.

Konačno, naglasila je ona, upravo Sremski Karlovci i njihova okolina neponovljive su lepote, jer su mesto raskošnih i blagorodnih vinograda, koji ovde rastu još od vremena starog Rima, i prestonica vina koje je, oduvek, bilo piće bogova i u čiju slavu se i održava manifestacija koju večeras otvaramo.

Zato je Pokrajinska vlada u čije ime vam se večeras obraćam, prošle godine i osnovala poseban budžetski fond za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i razvoj Sremskih Karlovaca, podsetila je sekretar Milošević i apostrofirala da će zahvaljujući tome, sva ova raskoš koja nas okružuje ponovo zasijati onim sjajem kojim Sremski Karlovci u celom našem narodu, ali i mnogo šire od njegovih duhovnih i drugih međa sijaju oduvek.

U ime Opštine Sremski Karlovci pozdravne reči uputio je predsednik Nenad Milenković, nakon čega je i zvanično otpočeo ovogodišnji „Grožđebal“. Tokom naredna tri dana, tačnije od 6. do 8. septembra kroz bogat kulturno-umetnički i zabavni program, tu je i prodajna izložba grožđa, vina, kao i autentičnih suvenira.