Драгана Милошевић: Покрајински завод за заштиту споменика културе чувар нашег постојања и трајања

„У име Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и у своје лично име честитам вам изузетан јубилеј – 70 година постојања и више него успешног рада“, рекла је данас у Магистрaту у Сремским Карловцима Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, поводом обележавања седам деценија од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Како је истакла, у мноштву установа које је Покрајинска влада основала и чији рад финансира, Покрајински завод за заштиту споменика културе свакако заузима посебно место јер се све деценије постојања бележе истрајним и посвећеним чувањем споменика који сведоче о нашем вековном постојању и трајању на простору данашње Војводине, а тиме и о нашем културном, духовном и националном идентитету.

„Није реч само о нашем трајању на овим просторима, већ и о идентитету и трајању свих оних који су са нама живели и који складно овде живе и данас. О томе најбоље говори чињеница да је, управо захваљујући вишедеценијском преданом и високопрофесионалном архивском и теренском истраживачком раду стручњака овог завода, под различите нивое заштите стављено 759 непокретних културних добара која чине заиста изузетно богатство, не само Војводине, него и Србије у целини“, нагласила је Милошевићева.

Она је навела да су међу њима прелепи манастири Фрушке горе, Фрањевачки самостан, Тврђава и подграђе у Бачу, Градска кућа и Синагога у Суботици и Патријаршијски двор, Саборна црква Светог Николе и други објекти у Сремским Карловцима о којима Завод континуирано и вредно брине од свог оснивања.

Милошевићева је подсетила на то да је Покрајинска влада 2018. године основала буџетски Фонд за обнову културно-историјског наслеђа и подстицање развоја Сремских Карловаца и од тада до данас за ту намену издвојила више од 233 милиона динара.

Осим тога Покрајинска влада иницирала је и доношење Закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицање развоја Сремских Карловаца, који је Скупштина Републике Србије усвојила управо ове, јубиларне године.

Како наводи ресорни секретар, захваљујући стручности и посвећености људи који чине стручни тим овог завода, он је одавно искорачио на српски културни простор и изван наших граница, а то се пре свега односи на епархије некадашње Митрополије карловачке и на само средиште нашег колективног духовног бића – манастир Хиландар, у чијој обнови учествује већ више од деценију и по.

„Као оснивач, ми смо изузетно поносни на то, као што смо поносни и на начин на који овај завод води вишегодишње пројекте интегративне заштите, од којих су најзначајнији ′Векови Бача′, обнова средњовековних тврђава попут Врдничке куле и Вршачког замка, као и брига о богатој баштини двораца и летњиковаца на територији Војводине. Због свега тога, још једном вам честитам јубилеј и наглашавам да ће Покрајинска влада, као што је то и до сада чинила, бити ваш снажан партнер у свим наредним пројектима, пружајући макисмалну подршку, уз жељу да многе нове године и нове деценије великих узлета прослављамо с радошћу и поносом.

У име патријарха српског господина Порфирија, Свечаној академији обратио се викар Његово преосвештенство господин Јеротеј, као и епископ будимски господин Лукијан, који је захвалио у име награђених и честитао јубилеј.

У име Министарства за културу и информисање Владе Републике Србије, поздравне речи упутио је специјални саветник за културно наслеђе Зоран Вапа, који је и један од аутора Монографије Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, чија је промоција данас и одржана у оквиру Свечане академије.

У име запослених и у своје лично име присутнима се обратио директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Саша Мартиновић.

У музичком делу програма наступио је Хор Карловачке богословије.