Драгана Милошевић присуствовала извођењу балета „Чипка“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је синоћ у Српском народном позоришту извођењу савременог балета „Чипка“- Хрватског националног казалишта из Ријеке, који наступа у оквиру 17. по реду Београдског фестивала игре.

По кореографији Маше Колар, оригиналној музици и аранжману Тене Новак Винцек и драматургији  Маје Марјанчић наступили су на сцену играчи: Мао Фујита Kаназир Марта, Kрутова Kсенија, Орлић Лаура, Пасторини Михеле, Патзак Тилман, Рушин Теа, Табоух Али, Хуерта Пардо Карлос, Матаранз Мариа, Хернандез Делмар Мариа, Прато Ницола и Свебор Згурић.

У потрази за културним наслеђем региона, Маша Kолар је  инспирацију потражила у традицији и фолклору – од историјских списа, усмене и писане књижевности, музике, плесова и ношњи, до народне радиности, попут израде чипке. Истовремено поставља питања: колико је наслеђе данас живо, колико нам је то и такво наслеђе битно? Ако заронимо у старе обичаје, можемо сазнати много о друштвеном уређењу, људским односима, те се зналачки суочити са савременим истинама. У структури и ритму пашке чипке, лежи богат извор стварања, како кореографске структуре, тако и обликовања њених главних елемената попут просторних путева, вокабулара и ритма, али и развоја односа међу извођачима. Kроз тему чипке сусрећу се наше време и традиција.

Извођењу балета „Чипка“ присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић.