Драгана Милошевић присуствовала обележавању 92 године од оснивања Архива Војводине

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Архиву Војводине присуствовала обележавању Међународног дана архивиста и обележавању 92. године од оснивања Архива Војводине.

Честитајући годишњицу, секретар Милошевић је истакла да је Архив Војводине, као институција од националног значаја, чија је делатност везана за  заштиту културних добара , односно, заштиту архивске грађе ушао у „корак“ са савременим добом и успео да дигитализује Збирку матичних књига.

„Као ресорни секретаријат и као оснивач ове институције посебно честитам на веома зхтевном и одговорном послу, који је Архив Војводине сврстао у ред малог броја европских институција културе у којима је омогућен „он лине“ приступ архивској  дигитализованој грађи“- рекла је секретар Милошевић и додала да ће Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама увек бити и партнер у тако озбиљним пројектима, који су на корист и грађанима ове земље.

По речима в.д. директора Архива Војводине Бранимира Андрића данас је велики дан за ову интитуцију културе, јер се посао дигитализације Збирке матичних књига привео крају и сада ће грађани моћи да приступе подацима путем интернета.

Уочи презентације дигиталне грађе, секретар Драгана Милошевић уручила је сертификате о положеном архиваторском испиту, којих је ове године било десет са територије целе Војводине.

Презентацију пројекта приказао је архиватор Дејан Маодуш,  истакавши да је рад на дигитализацији Збирке матичних књига од XVIII do XIX века трајао три године и обухватио не само територију Војводине, већ и простор тадашње Мађарске, Хрватске и Румуније. Унети су подаци из 481 насељеног места, из којих су унети 473,510 докумената. На тај начин, по мишљењу Маодуша, грађани ће лакше и брже доћи до жељених података рођених, венчаних, крштених и умрлих лица тог времена.