Драгана Милошевић присуствовала премијерном извођењу опере „Фауст“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је вечерас премијерном извођењу опере Српског народног позоришта – чувеног „Фауста“, француског композитора Шарла Гуноа, према либрету Жила Барбијеа и Мишела Kареа.

Након успеха Вердијевог „Риголета“, у режији госта из Београда Александра Николића, Опера СНП-а наставља сарадњу са овим младим и талентованим редитељем. Николић је режирао велико оперско дело „Фауст“, према истоименом Гетеовом ремек-делу светске књижевности о старом научнику Фаусту који је продао душу ђаволу како би удовољио својој незаситој жељи за ужицима и бескрајној интелектуалној радозналости.


Опером је дириговао гост из Италије Андреа Солинас, који је са Опером СНП-а сарађивао у претходној сезони, када је дириговао на премијери Вердијевог „Риголета“.
Kореографију је урадио Александар Илић, гост из Београда, сценографи су Саша Сенковић и Никола Сенковић, костимограф Сенка Раносављевић, Хор припрема Весна Kесић Kрсмановић.

Иначе, „Фауст“ је први пут изведен у Паризу, 1859. године, пре 160 година, а у Српском народном позоришту  1921. године, а потом су биле још три продукције: 1953. (режија Цирил Дебевц), 1971. (режија Серж Вафијадис), и 1995. године (режија Серж Вафијадис).