Dragana Milošević prisustvovala premijernom izvođenju opere „Faust“

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je večeras premijernom izvođenju opere Srpskog narodnog pozorišta – čuvenog „Fausta“, francuskog kompozitora Šarla Gunoa, prema libretu Žila Barbijea i Mišela Karea.

Nakon uspeha Verdijevog „Rigoleta“, u režiji gosta iz Beograda Aleksandra Nikolića, Opera SNP-a nastavlja saradnju sa ovim mladim i talentovanim rediteljem. Nikolić je režirao veliko opersko delo „Faust“, prema istoimenom Geteovom remek-delu svetske književnosti o starom naučniku Faustu koji je prodao dušu đavolu kako bi udovoljio svojoj nezasitoj želji za užicima i beskrajnoj intelektualnoj radoznalosti.


Operom je dirigovao gost iz Italije Andrea Solinas, koji je sa Operom SNP-a sarađivao u prethodnoj sezoni, kada je dirigovao na premijeri Verdijevog „Rigoleta“.
Koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, gost iz Beograda, scenografi su Saša Senković i Nikola Senković, kostimograf Senka Ranosavljević, Hor priprema Vesna Kesić Krsmanović.

Inače, „Faust“ je prvi put izveden u Parizu, 1859. godine, pre 160 godina, a u Srpskom narodnom pozorištu  1921. godine, a potom su bile još tri produkcije: 1953. (režija Ciril Debevc), 1971. (režija Serž Vafijadis), i 1995. godine (režija Serž Vafijadis).