Драгана Милошевић: Стеријино позорје јесте празник позоришне уметности

Под мотом „Време тескобе“ вечерас је у Српском народном позоришту у Новом Саду почело 67. Стеријино позорје, које је  свечаном беседом отворио академик, петоструки добитник „Стеријине награде“, Миодраг Табачки.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, уочи свечаног отварања, изјавила је да почиње деветодневни празник театра у Новом Саду, који је још једном потврдио зашто са поносом носи титулу Европске престонице културе.

„Стеријино позорје јесте празник позоришне уметности“, истакла је Милошевићева и додала да је посебно радује чињеница да је, након две године паузе због епидемиолошке ситуације, коначно дошао дан коме су се сви радовали, како извођачи, тако и публика, да се сви окупе на сцени „Јован Ђорђевић“, како је то било деценијама уназад.

Драгана Милошевић је рекла да ће током девет дана трајања 67. Стеријиног позорја бити много пратећих садржаја, тако да ће поред представа у такмичарском делу, бити и изложби плаката, сценских костима, позоришних фотографија и предавања, која су корисна за младе будуће театрологе и глумце.

„Управо због свега поменутог“, истакла је секретар Милошевић, „Покрајинска влада и  ресорни секретаријат биће и надаље  снажан партнер и пружаће подршку свим њиховим активностима“.

На овогодишњем позоришном фестивалу у такмичарској селекцији биће изведено девет представа и три у међународној селекцији „Кругови“.

Вечерас је након свечане беседе, ван конкуренције, изведена  представа „Милева“, о Милеви Марић Ајнштајн, а реч је о регионалној представи пет ауторки, у продукцији Стеријиног позорја и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ и изведби Народног позоришта из Сомбора.