Драгана Милошевић: Страдање крајишких Срба се никада не сме заборавити

У  Храму Благе Марије на Банстолу, данас су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило у име Покрајинске владе положили венац на споменик „Крајишка суза“, поводом обележавања Дана сећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина, које су ратне 1995. године биле у саставу Републике Српске.

Овим тужним поводом ресорни секретар Драгана Милошевић је истакла да се  у име Покрајинске владе и своје лично име данас, сви заједно, поклањамо сенима настрадалих Срба и ово је уједно и прилика  да се изговори реченица коју, ни ми, ни они који ће доћи после нас, не смемо престати да изговарамо:  „Никада, али баш никада вас нећемо заборавити“.

Зашто је та реченица толико важна, истакла је Милошевићева и зашто је незаборав нешто што треба и мора да буде не само наша обавеза, него и наш завет, а рекла бих и део нашег колективног менталитета?

„Зато што је од страшног злочина хрватских и муслиманских снага у којем је у 13 западнокрајишких општина невино страдало преко 1.660 наших сународника, у којем је њих више од 120.000 протерано, а њихови домови разорени и опљачкани, минуло је више од четврт века, а да за сво то време нико за то није одговарао“ нагласила је она и додала да данас, као појединци и као народ у целини изложени смо бруталним и бестидним покушајима да се наше жртве не само умање, него и да се претворе у џелате и да се потпуно изврне историја и нашем народу припише не само кривица за све злочине, него чак и за геноцид.

По њеним речима до пре десетак година, док су нашу земљу водили неки други људи који су на све то пристајали и нас покушавали да претворе у народ без самопоштовања, у безличну масу која пристаје на све, то је можда било и могуће.

Данас, апострофирала је секретар Милошевић,  када су на челу и Републике Србије и Републике Српске одговорни и националној добробити и истини о нама посвећени државници, људи који имају храбрости да, у име свих нас, на све те безочне лажи уздигнута чела одговоре истином, то није могуће, нити ће икада више бити могуће.

Зато је и овај наш данашњи скуп, ово одавање почасти и подсећање на невине српске жртве у Мркоњић Граду, Дрвару, Гламочу, Босанском Петровцу, Грахову, Купресу, Доњем Вакуфу, Јајцу, Рипачу (Бихаћу), Босанској Крупи, Санском Мосту, Мркоњић Граду и Шипову од изузетног значаја.

Ми данас не сведочимо само истину о њима, ми и себи и свима другима показујемо одлучност да то чинимо увек, рекла је Драгана Милошевић и нагласила да нас  то данас обавезује и обавезује све оне који ће доћи после нас и који ће своје утемељење тражити и налазити у поштовању својих предака и у често страдалничкој, али великој и славној историји свог народа.

Нека је вечна слава свим српским жртвама злочина у 13 западнокрајишких општина из 1995. и нека је вечни мир њиховим напаћеним душама, поручила је на крају излагања ресорни секретар.

Након црквеног богослужења, венце крај споменика „Крајишка суза“  положили су и представници Савеза крајишких удружења, представништва Републике Српске у Србији, представници Града Новог Сада, Завичајног удружења Јањана и Отаџбинског покрета.