Драгана Милошевић свечано пустила у рад веб сајт „Е-култ“ општине Жабаљ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у сали Дома културе у Жабљу, званично пустила у рад  веб презентацију сајта „Е-култ“, која представља целокупно културно-историјско наслеђе општине Жабаљ и део је пројекта „Виртуал Жабаљ“.

„Виртуелна презентација целокупног културно-историјског наслеђа општине Жабаљ јесте пример и другим локалним самоуправама, како на један начин објединити сегмент културе, туризма и природних ресурса, које има“ истакла је  Драгана Милошевић и додала да је то посебно важно у годинама, каква је ова, која нас је погодила пандемијом Ковида 19 и самим тим спречила да посећујемо, између осталог и културне садржаје.

Како она наводи, општина Жабаљ, којој припадају Госпођинци, Ђурђево и Чуруг јесте светла тачка на културолошкој мапи Војводине, јер је захваљујући подршци Покрајинске владе и ресорног секретаријата препознала приоритете у подизању културолошке свести грађана и у својим програмским садржајима урадила велики број манифестација, а посебно је акцентовала и инфраструктурно сређивање постојећих објеката, који су били деценијама запуштени, почевши од простора Дома културе.

Посебно ми је драго, нагласила је Милошевићева, да се у оквиру веб презентације „Е-култ“ налазе и информације о предстојећим општинским конкурсима у области културе, као и о пројектима који су у плану реализације, чиме је јавност транспарентно упозната са радом локалне самоуправе.

Председник општине Жабаљ Урош Радановић и помоћник председника општине Жабаљ за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Сергеј Запорожац, истакли су  да веб сајт „Е-култ“ , као део  пројекта „Виртуал Жабаљ“  представља интернет презентацију културног добра и културно-историјског наслеђа општине Жабаљ. Веб презентација садржи тродименизионални преглед, који пружа живописан доживљај сваког сегмента културе и историје општине, попут културно-историјских споменика, цркава, културно-уметничких друштава, па до података о одржавању манифестација из области културе.

Следећа планирана презентација, како наводи Запорожац, јесте из области туризма и свих његових понуда, док се као трећи сегмет вируелне шетње кроз ову општину планира и приказ свих њених природних ресурса и богатства, које поседује.