Драгана Милошевић уручила јубиларну књижевну награду песникињи Јасмини Топић

Нови Сад, 22. октобра 2021. године. –„ У име Покрајинске владе, покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и у своје лично име честитам вам на награди, која са поносом носи име наше  прве српске песникиње Милице Стојадиновић Српкиње, у нади да ће ваше песничко надахнуће, креативност и рад бити пример млађим генерацијама песникиња“ рекла је данас у Kултурном центру Војводине  “Милош Црњански” покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручујући награду песникињи Јасмини Топић  за збирку песама “Привремени боравак”.

Честитајући члановима жирија и колегама из Културног центра „Милош Црњански“ на истрајности и неговању писане речи, културе уопште, неговању традиције, па самим тим и обичаја, секретар Милошевић је истакла да ову јубиларну 45. књижевну награду у оквиру манифестације “Милици у походе”, коју Kултурни центар Војводине “Милош Црњански” организује у знак сећања на Милицу Стојадиновић Српкињу треба да дочекамо са поносом, јер је јединствена по њеним пропозицијама и неговању поезије, писане речи и књижевности и као таква је за пример  и подстрек младима, да истрају, да буду креативни, амбициозни и упорни у жељи да своје мисли преточе у лирику.

„Због свега тога важност постојања институција културе, чији смо оснивачи, а  које имају овакве књижевне манифестације  јесте наше завештање, а  и дужност према онима који морају да наставе да негују све оно што чини наш идентитет, а то је управо писана реч, језик, култура и традиција“ истакла је Драгана Милошевић.

Испред Културног центра „Милош Црњански“ речи честитке упутио је дректор Ненад Шапоња истичући да поезија јесте суштина литературе, јер она се не хвата и не подразумева, она се живи, а то је овогодишња лауреаткиња и осетила.

У име чланова жирија обратио се председник др Зоран Ђерић који је рекао да је песникиња Јасмина Топић из Панчева у својој збирци  песама “Привремени боравак” (“Архипелаг”, 2020) досегла песничку зрелост и да је у овој књизи лирски субјекат управо она, као путник који се оглашава из различитих крајева, а путовање прима облик читања света и себе. Он је додао да је ове године стигло 17 дела бројних ауторки и да је Јасмина Топић изабрана једногласном одлуком жирија за најбољу песничку збирку женског аутора објављену на српском језику између две манифестације.

Лауреанткиња Јасмина Топић се овом приликом свима захвалила на овој престижној песничкој награди и истакла да јој је драго што ће са поносом носити лауреат награде наше прве песникиње, чије име и на овај начин траје и што сама награда обогаћује књижевну сцену Србије.