Dragana Milošević: Verdijev „Rekvijum“ biće svojevrsan praznik klasične muzike

„Posebno me raduje činjenica da će Opera i Hor  Srpskog narodnog pozorišta zajedno sa Irkutskom oblasnom filharmonijom, 24. marta sledeće godine, na Dan obeležavanja godišnjice NATO agresije na našu zemlju, zajedno izvesti jedno od najtežih dela Đuzepea Verdija „Rekvijum“, rekla je danas u Pokrajinskoj vladi, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izražavajući zadovoljstvo što je u prilici da pozdravi i primi direktorku Irkutske filharmonije Irinu Kasjanovu i umetničkog rukovodioca Gebernatorskog simfonijskog orkestra Ilmara Lapinjša.

Sekretar Dragana Milošević posebno je naglasila da je reč o jednom velikom i umetnički zahtevnom projektu, koji je ujedno i pokazatelj da zajedničkom saradnjom gradimo mostove kulture, kojima ujedno i šaljemo poruku  Svetu, a to je poruka mira i povezivanja.
„Veliko mi je zadovoljstvo što će Novi Sad biti domaćin jednom veličanstvenom, svojevrsnom prazniku klasične muzike“ rekla je Miloševićeva i istakla da i sam sekretarijat na čijem je čelu, kao i sve ustanove kulture rade na sve čvršćem povezivanju, kao i širenju ne samo u regionu, već i u Evropi. Zato, dodala je ona, ovo jeste primer dobre prakse, koliko saradnjom i zajedničkim projektima treba da podignemo kulturu na jedan viši nivo.

Upravo je ovaj predstojeći umetnički događaj jedan od načina, kako naglašava sekretar Milošević, da se podsetimo i na događaje kakva je bila i NATO agresija i na simboličan način je obeležemo, nadajući se i daljim saradnjama sa Irkutskom oblasnom filharmonijom.
Direktor Opere SNP-a Aleksandar Stankov ovom prilikom je rekao da je ovo jedan veliki korak u spajanju naša dva kulturna potencijala, koji će iznedriti jedan veliki muzičko-scenski spektakl, gde će se na bini tog dana naći mnogo izvođača.

Irina Kasjanova i Ilmar Lapinjš su izrazili veliko zadovoljstvo budućom saradnjom i posebno istakli da je tokom NATO agresije na našu zemlju učinjena velika tragedija XX veka nad jednim narodom i zato sa nestrpljenjem očekuju veliki koncert.