Dragana Milošević: Zajednički kreirana kultura treba da bude zajednički cilj

„Muzičko- umetnički spektakl, koji će se u naredna tri dana održavati u Novom Sadu, jeste poseban projekat međunarodne saradnje, koji je podigao kulturu za stepen više“ rekla je večeras u holu Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević pozdravljajući članove uglednog orkestra Zagrebačke filharmonije u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata. Po njenim rečima posebnost ovih muzičkih nastupa je tim veća, što će se koncerti održavati uz projekciju filmova neponovljivog i večnog glumca Čarlija Čaplina, koji je uspeo da bez ijedne izgovorene reči dočara osećanja, doživljaje i situacije, kao što to i muzika čini.

Posebno mi je drago i na ponos je svima, istakla je Miloševićeva, što će kao pridruženi članovi Zagrebačke filharmonije nastupiti i novosadski muzičari i ta čast pripala je flautistkinji Sonji Antunić, pijanistkinji Riti Kinki i članicama kvarteta „TAJJ“: violonistkinjama Aleksandri Krčmar Ćulibrk i Jovanki Mazalici, kao i violistkinji Jeleni Filipović i violončelistkinji Timei Kalmar. Sve ovo jeste samo dobar primer, kako resorni sekretar navodi, da zajedničko kreiranje kulture i umetnosti treba da bude i zajednički cilj.

Zato, kako kaže ona, ovo jeste primer i celoj Evropi, kako kultura nema granica, ona je most spajanja i saradnje i zato se nadam da je ovo samo početak nastavka saradnje, pogotovo što Novi Sad ide ka 2021. godini, kada je i zvanično Evropska prestonica kulture, što će grad Rijeka biti sledeće godine. U ime Zagrebačke filharmonije reči zahvalnosti na sjajnom gostoprimstvu uputio je direktor Zagrebačke filharmonije Mirko Boha.

Dragana Milošević je nakon svečanog prijema prisustvovala i održavanju koncerta, koji je Muzička omladina Novog Sada u saradnji s Fondacijom „Novi Sad 2021“, organizovala kao jedinstveni umetnički spektakl pod nazivom „Fil(m)harmonija u filmu“. Reč je o projekcijama kultnih nemih filmova Čarlija Čaplina uz uživo izvođenje muzike velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.

Glavni nosilac projekta je Zagrebačka filharmonija koja je za svog partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada. Oba partnera su istaknuti promoteri muzičke umetnosti i igraju značajne uloge u kulturnom životu sredina u kojim deluju.