Изузетан концерт Војвођанског симфонијског оркестра у Синагоги

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и помоћница секретара Ивана Бороја присуствовале су синоћ у новосадској Синагоги концерту Војвођанског симфонијског оркестра.

У оквиру тог изузетног музичког догађаја, а под диригентском палицом Клаудија Ванделија као гостујући диригент из Италије, први пут у Србији изведен концерт за кларинет Жана Франсеа (Јеan Francaix). То сјајно музичко дело, маестрално је интерпретирао наш клариниста Александар Тасић.

Франсеов концерт за кларинет је, иначе, настао 1967-68. године, а аутор га је посветио Фернанду Оубрадосу (Fernand Oubradous), диригенту, професору камерне музике на Kонзерваторијуму у Паризу и фаготисти Париске опере. Премијерно је изведен 30. јула 1968. на Интернационалној летњој академији у Ници, а тачно 50 година касније, синоћ и у Новом Саду, и у нашој земљи.

На програму концерта Војвођанског симфорнијског оркестра у Синагоги, биле су и свита из балета „Пулчинела“ Игора Стравинског и Симфонија бр. 3 Роберта Шумана.