Културни центар Војводине „Милош Црњански“ обележио дан рођења писца по ком носи име

Нови Сад, 26. октобар 2021.- Културни центар Војводине „Милош Црњански“ данас је у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду обележио дан рођења Милоша Црњанског мултимедијалним програмом под називом „Откриј Црњанског!“, у ком су учествовале Настасја Писарев, креаторка програма и млада глумица Јована Берић.

У име Покрајинске владе и секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама речи захвалности што данас пригодним програмом обележавамо 126 година од рођења великог српског писца, новинара, професора и дипломате Милоша Црњанског упутила је ресорни секретар Драгана Милошевић.

„Великом човеку, који је оставио трајне записе у српској књижевности данас одајемо почаст и ово није тренутак када све што знамо о њему причамо, ово је тренутак да се запитамо и размислимо шта то ми остављамо будућим генерацијама у наслеђе, као што је то нама оставио он“ истакла је секретар Драгана Милошевић и додала да пут којим треба да се крене јесте онај, којим је тада кренуо управо Милош Црњански, негујући писану реч, преносећи мисли у лирику и чувајући идентитет српског народа тог времена.

Наша је обавеза и дужност да у свим областима културе, изјавила је Милошевићева, пренесемо млађим генерацијама, оставимо у аманет све оно што је Црњански оставио нама, да утабамо трајне стазе и сачувамо идентитет народа, јер то јесте културна будућност  наше државе.

„Шта је култура данас, који су све путеви и изазови пред њом, како би била снажнија и још више видљива на светским културолошким мапама јесу питања на која сви заједно треба да одговоримо“ нагласила је ресорни секретар и апострофирала да у тој борби сви заједно треба да будемо снажни и амбициозни.

О важности наше културе сведочи, како каже Драгана Милошевић,  снажна подршка Покрајинске владе, Министарства за културу и информисање и председника Републике Србије.

Испред Културног центра Војводине „Милош Црњански“ поздравне речи упутио је директор Ненад Шапоња, који је подсетио да је КЦВ кровна културна институција која носи име овог великог писца и сасвим је природно да је  посвећена  чувању сећања на лик и дело Милоша Црњанског, који је на један јединствен начин формирао наш осећај, као нације према песми.