Милошевић: Награде пројекту „Векови Бача” су на понос целе Србије

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић оценила је данас, на конференцији за новинаре одржаној у простору тврђаве Бач, да је додела „Награде ЕУ за културно наслеђе/Награде Европа Ностра 2018” и признања „Гранд при” пројекту „Векови Бача” од изузетног значаја и да може да служи на понос целој нашој земљи.

Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, који је овај пројекат осмислио и реализовао заједно са Фондом за очување културно-историјског наслеђа „Векови Бача” из Бача, Технолошким факултетом и Музејом Војводине из Новог Сада, та признања су уручена протекле седмице у Берлину.

„Чињеница да су признања добијена у години која је проглашена годином културног наслеђа, додатни је разлог за честитке и захвалност Покрајинском заводу за заштиту споменика културе и његовим партнерима”, нагласила је Милошевићева.

Према њеним речима, кључ овог изузетног успеха, оствареног у међународним оквирима, јесте интердисциплинарни приступ, уз укључивање више институција и еминентних стручњака.

„Управо то је овога пута урађено, а ову прилику користим да посебно истакнем да у даљим активностима на рехабилитацији Фрањевачког самостана у Бачу, рехабилитацији остатака турског купатила-хамама у њему и другим пословима, наша подршка неће изостати”, додала је Милошевићева.
Директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа је рекао да су признања добијена за пројекат „Векови Бача” круна рада на њему који траје од 2006. године.

„Наставићемо да радимо истим темпом, а према нашим плановима пројекат ‚Векови Бача‛ би до 2020. године требало да се нађе на прелиминарној листи заштите УНЕСКО, чему ће сигурно допринети и најновија признања која је добио”, оценио је Вапа.
Задовољство што је пројекат „Векови Бача‟ међународним наградама добио додатну, изузетно важну потврду изразила је др Славица Вујовић која је његов координатор, а присутне на конференцији поздравио је и председник Општине Бач Борислав Анђелић.

За „Награду ЕУ за културно наслеђе/Награда Европа Ностра” је, иначе, ове године конкурисало 160 пројеката из целе Европе, а пројекат „Векови Бача‟ је један од њих 29 којима је она и додељена. Међу тих 29 пројеката, стручна комисија најугледније европске мреже за заштиту културног наслеђа „Европа Ностра” је, због изузетног квалитета, издвојила седам и наградила их и „Гранд пријем‟. Међу њима се нашао и пројекат „Векови Бача”, један од свега три у категорији конзервације којима је припало то признање.

По завршетку конференције, организован је и обилазак Фрањевачког самостана у Бачу и манастира Бођани у Бођанима.