Мирослав Илић: Калиграфско писмо јесте идентитет нашег народа

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић јуче је, онлајн, на платформи Новосадског сајма ExpoOnline.rs, у оквиру програмског дела Сајма књига „Дани Лазе Kостића“ поздравио учеснике калиграфске секције Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, који су своје ангажовање представили кроз радионицу „Слова-трајање у вечност“.

Изражавајући задовољство што је сарадња са професорком Јовине гимназије Јасмином Пивнички и полазницима калиграфске секције и ове године настављена, Мирослав Илић је истакао да је од посебне важности за младе генерације да наставе да негују најлепши део српске културе, а то је калиграфско писмо.

„Овогодишњи назив програма „Слово –трајање у вечност“ на врло дубок и језгровит начин изражава потребу освешћивања и наше позиције у историји, у друштвеном животу нашег народа, као једне културне целине“ рекао је Илић и додао да неговање ћириличног писма, које има традицију дужу од хиљаду година јесте неизоставни стандард нашег појединачног и колективног понашања, како у прошлости, тако  данас,а и убудуће.

Помоћник Илић је апострофирао да је ћирилично писмо наша колективна лична карта и без неговања и чувања писма, нема нашег идентитета, нема напретка у било ком смислу и она јесте нешто посебно, по чему нас цео свет препознаје, јер писмо је темељ једног народа и друштва, дакле једног идентитета чији основ јесте писмо.

Ученици Гимназије „Јован Јовановић –Змај“ представили су значај, историју и развој калиграфског писма, док је проф. Пивнички истакла да је рукопис отисак душе,а у средњем веку називали су то „мушким ручним радом“.

Како она наводи, значај Светих Ћирила и Методија је неизмеран, јер су нас учинили посебним у целом свету и на векове.

„Цела 2017. година била је година обележавња Ћирила и Методија,а колико је њихов рад и допринос у описмењавању велик, довољно говори и чињеница да су их канонизовали и Римокатоличка и Православна црква“ истакла је проф. Пивнички и подсетила да нас је лепота глагољских слова одавно  ставила на истакнуто место на мапи светских писама.

Током јучерашњег дана на платформи Новосадског сајма ExpoOnline.rs, Спомен збирка Павла Бељанског приказала је краткотражни документарни филм о колекционару Бељанском,поводом обележавања 60 година од оснивања збирке., кроз три тематске целине.

Реч је о „Колекцији Павла Бељанског у Новом Саду“, други филм носи назив:  „Живот посвећен уметности“ и трећи је „Спомен збирка Павла Бељанског 2018-2021“.