Музеј Војводине домаћин десете Међународне дунавске конференције о култури

Нови Сад, 16. мај 2022.-  Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић, помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић и директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић – Пешетерац,  присуствовали су током протекле недеље Деветој међународној дунавској конференцији под слоганом „Заједно смо јачи”, одржаној у граду Улму који симболизује сарадњу Дунавског региона.

Kонференцију су отворили министар за науку, уметност и истраживања Баден-Виртемберга Петра Олошовски и градоначелник Улма Гинтер Циш. Путем неколико панел-дискусија, разговарало се о солидарности чланица Дунавског региона током глобалне кризе, о финансијским инструментима и плану за културне пројекте, као и о градовима културе и могућностима за подстицање креативних пројеката у области културе.

По речима подсекретара Радуловића, који је истакао да му је част да има прилику да се обрати на значајној Међународној дунавској конференцији о култури у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и као представник Покрајинске владе – Аутономне Покрајине Војводине, и да свечано преузме организацију јубиларне десете по реду, конференције, која ће се одржати у Музеју Војводине у Новом Саду.

„Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједница је био изузетно посвећен међународној сарадњи и дао трајни допринос у раду Радне групе за председавање Аутономне покрајине Војводине Радном заједницом подунавских регија“ подсетио је Радуловић и додао да културна размена и стваралаштво, дају неограничене могућности за сарадњу и представљају један од најбољих начина повезивања на међународном нивоу, а циљ нам је да и у будућем периоду у пуном обиму искористимо потенцијал који председавања АП Војводине Радном заједницом подунавских регија, заиста пружа.

Како он наводи, конференција треба да омогући унапређење сарадње институција културе и иницирање гостовања и размена уметника из партнерских региона, одржавање тематских изложби, представљање бројних културних разноликости које има Дунавска регија, као и унапређење сарадње са државама дунавског региона.

„Иницијатива за унапређење сарадње установа културе из регија Подунавског слива кроз додатно умрежавање путем заједничких пројектата представља, трајну вредност коју са великим ентузијазмом промовишемо“ рекао је подсекретар Радуловић и „навео да имајући у виду да је Нови Сад ове године Европска престоница културе, верујем да ћемо имати прилику да разменимо драгоцена искуства на актуелну тему и верујем да ће наведена чињеница дати нову димензију целокупном догађају“.

Како је подсекретар навео Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у својој надлежности има тринаест установа културе, једна од њих је и Музеј Војводине, који представља један од најстаријих, најзначајнијих и највећих музеја у нашој земљи – управо из тог разлога, са пуним поверењем, додељена му је организација јубиларне десете Међународне дунавске конференције о култури.

Помоћница Ендерић, која је присутне поздравила и у својству председнице Радне групе АП Војводине за председавање Радној заједници подунавских регија 2021–2022. године, истакла је да Војводина у овом тренутку има више разлога за славље, али и обавезу реализације две важне титуле Града Новог Сада. Она је подсетила на то да је Нови Сад актуелна Европска престоница културе, где ће се током ове године реализовати више од 1.500 културних догађаја, са 4.000 домаћих и међународних уметника у укупно осам програмских лукова.

„Изузетно смо задовољни досадашњим резултатима које је титула донела. Град посећују бројни домаћи и страни гости, вибрантност се осети на сваком кораку, што Нови Сад чини све интересантнијим местом за живот великог броја становника овог дела Европе”, рекла је Ендерићева.

Помоћница Ендерић истакла је и то да је током недавног боравка у Доњој Аустрији закључено да је председавање Радној заједници подунавских регија током 2021. године оцењено као успешно, што се огледа у великом броју активности и манифестација у области културе, дигитализације и транспорта у Војводини.