Nastavak tradicionalno dobre saradnje sa Francuskim institutom u Srbiji

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, podsekretar Stanislav Radulović i saradnik u sekretarijatu Dragana Jovanović primili su danas u Pokrajinskoj vladi,  Manuela Buara, savetnika za saradnju i kulturu Francuske ambasade i direktora Francuskog instituta u Srbiji, kako bi se nastavila tradiconalno dobra saradnja u oblasti kulture između naše dve zemlje.

Resorni sekretar je upoznala Manuela Buara, koji je nedavno preuzeo funkcije od dosadašnjeg direktora Francuskog instituta Žan – Batista Kizena, o aktivnostima i radu sekretarijata apostrofirajući nadležnosti nad institucijama kulture, kojih je u Vojvodini dvanaest i koje su, kao i sam sekretarijat, otvoreni za svaki vid kulturne saradnje.

Po rečima Dragane Milošević zajedničko kreiranje kulture jeste bitno za sve nas, a imajući u vidu i postojanje Fondacije „Novi Sad 2021“, koja Novi Sad, predstavlja kao Evropsku prestonicu kulture, važno je da i naša dalja saradnja bude konkretizovana  projektima.
Sagovornici su se složili da promocija francuskog jezika, pa samim tim i kulture jeste jedan od glavnih ciljeva Francuskog instituta u Srbiji, ali i promocija francuskog filma, produkcije, muzike, audio-vizuelnih umetnosti, kao i književnosti podjednako su važne.

Katrin Fodri, ataše za kulturu u ambasadi Francuske u Srbiji ovom prilikom naglasila je da postoji interesovanje da se unaprede već postojeći projekti Francuskog instituta, u vidu veće zastupljenosti na teritoriji Vojvodine, kao što je „Francuski filmski karavan“. Ona je dodala i da će se sledeće godine održati manifestacija „Noć književnosti“, koja bi pored francuske, preko drugih evropskih Instituta prisutnih u Srbiji promovisale i druge evropske književnosti.
Sastanku je prisustvovao i Vladimir Marinković rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu.