Наставља се сарадња с Француским институтом

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић састали су се данас са саветником за сарадњу и културу Француске амбасаде и директором Француског института у Србији Жан-Батистом Кизеном и са новим руководиоцем огранка Француског института у Новом Саду – Владимиром Марковићем.

Жан-Батист Кизен овом приликом желео је лично да представи новог руководиоца огранка Француског института у Новом Саду, који је у априлу ове године ступио на ту функцију.

Представници Покрајинске владе с представницима Француског института разговарали су о културним и едукативним пројектима који би требало да промовишу француску културу у Војводини.

Секретар Њилаш осврнуо се на петогодишњу сарадњу са Институтом и истакао притом то да ће се она и убудуће наставити.

„На територији АП Војводине више од седам хиљада седам стотина ђака основних и средњих школа изучава француски језик – било као изборни или као обавезни предмет. Сарадња с Француским институтом првенствено се огледала у ангажовању лектора за француски језик, у оквиру пројекта ’Бирам француски’, који је подржао наш Секретаријат,” рекао је Њилаш.

С тим у вези, секретар за културу Драгана Милошевић поручила је: „Треба да умрежимо све наше културне институције с Француским институтом и да наставимо да развијамо сарадњу. Само заједничким пројектима можемо успети у томе. Ми ћемо апсолутно пружити подршку за пројекте и манифестације на пољу културе.”
Нови руководилац огранка Француског института у Новом Саду Владимир Марковић рекао је да им је промоција француског језика и културе приоритет на територији целе покрајине. Он је најавио низ активности од септембра, поводом петнаестогодишњице постојања огранка у Новом Саду.

Састанку је присуствовао и подсекретар покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш.