Научни скуп о 1848. у Србобрану

Др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама отворио је у Србобрану у петак 15. јуна, Научни скуп о 1848. години. Скуп су организовали Општина Србобран и Удружење потомака и поштовалаца добровољаца ослободилачких ратова 1848-1918 „СРБИЈАНСКИ-СРБОБРАНСКИ“.

Кузмановић је подсетио присутне, да је Покрајинска влада донела одлуку да се формира Одбор за обележавање годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, на чијем је челу председник Србије Александар Вучић,додавши „Да овај научни скуп служи као подсећање на жртве предака, који су пре 170 или 100 година, положили животе на олтар отаџбине и народносне идеје“ рекао је између осталог Кузмановић.

Предаваче и бројне окупљене поздравио је Радивој Парошки председник Општине Србобран. Модератор скупа био је историчар Данијел Кулачин, а у раду су учествовали  професори универзитета Ненад Нинковић,  Дејан Микавица, Горан Васин, Владан Гавриловић и Урош Станковић, као и истричари  запослени у архивима и музејима Димитрије Михајловић, Сузана Миловановић, Жарко Димић и Гавро Буразор, који су изложили радове о стању српске политичке и културне свести онога времена, о значају политичких захтева Срба у Аустријскoм царству, о улози добровoљаца из Србије, војним победама и страдању српског народа у наведеним годинама. Сви радови који су припремљени за овај научни скуп штампаће се у зборнику.