НОМУС – фестивал уметничке музике препознат и на културној мапи света

Поводом одржавања 44. Међународног фестивала уметничке музике – Новосадске музичке свечаности „НОМУС 2019“, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас се у Градској кући обратила на конференцији за новинаре.

Чињеница да се НОМУС ове године одржава 44. годину за редом изазива поштовање, како она каже, и тим пре  што смо сви заједно домаћини врхунским солистима и ансамблима из двадесет земаља света.

„Покрајинска влада је препознала значај ове манифестације“ истакла је Милошевићева и додала да је зато и снажно подржала његово одржавање, које је на културној мапи наше земље,  један од најзначајних догађаја.

Наше задовољство и понос је тим већи што у одржавању концерата учествују и институције, чији су оснивачи Покрајинска влада, а реч је о Војвођанском симфонијском оркестру, Оркестру Српског народног позоришта и Академији уметности у Новом Саду.

Секретар Драгана Милошевић овом приликом је истакла да је ово доказ и начин како један тим у култури може да гради културну политику једне земље и то да буде њено трајно опредељење.

Члан Градског већа Града Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић је рекао да од 9. до 18. априла, колико траје овогодишњи НОМУС, Нови Сад постаје светски центар музике, што је на понос свих нас заједно.

Шеф – диригент Српског народног позоришта маестро Ђанлука Марчано подизањем диригентске палице отвориће овогодишњи 44. Међународни фестивал музике, што му је како је и сам рекао посебна част.

Уметнички директор Марија Адамов и главни и одговорни уредник НОМУС-а Милан Радуловић представили су овогодишњи програм, апострофирајући на долазак два врхунска камерна оркестра „Кремерата балтика“, која окупља уметнике из балтичких земаља и „Литвански камерни оркестар“ са наступима светских виолиниста данашњице, Гидон Кремером и Сергејем Криловим.

Они су подсетили да ће ове године наступити и виолиниста Лајко Феликс са Квартетом „Волоси“ из Пољске, дуо харфисткиње Велшанке Кетрин Фионч и Сенегалца Секу Кеита, који ће свирати на афричком инструменту блиском харфи, под називом кора.

Посебност овогишњег програма је и у томе што се враћају и славни пијанисти Александар Маџар, који ће свирати са виолинистом Ентонијем Марвудом и Кемалом Гекићем, а Гекић  ће уз пратњу академског оркестра извести за њега написано дело „Герника“ америчког композитора Фредерика Кауфмана.

Директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар нагласио је да симфоничари ове године спремају маестралан концерт, где ће на бини бити  око 100 музичара, што је само по себи уметнички спектакл.

Декан Академије уметности у Новом Саду Синиша Бокан рекао је да Академија ове године обележава 45 година од оснивања, што је само мало старије од НОМУС-а и да сам наступ великог Кемала Гекића, који је био студент новосадске Академије потврђује њен велики квалитет.