Обележено два века од рођења композитора Јосифа Руњанина

Нови Сад/Суботица, 21. децембар 2021. – На Успенском гробљу у Новом Саду, протеклог петка, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Горан Каурић, у оквиру прославе празника хрватске заједнице – Дан избора I сазива Хрвaтског националног вијећа у Републици Србији и поводом 200 година од рођења Јосифа Руњанина,  положио је  венац на гроб композитора хрватске химне Јосифа Руњанина.

Догађају, које је организовало Хрватско национално вијеће у Републици Србији, пригодним програмом и полагањем венаца на његов гроб (1821 -1878) почаст су одали поред градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, председник Српског народног вијећа у Републици Хрватској Милорад Пуповац, председница Хрватског националног вијећа Јасна Војнић, директор Завода за културу војвођанских Хрвата Томислав Жигманов, као и други представници власти Србије и Хрватске

Истога дана је у Великој сали Градске куће у Суботици, заменик Горан Каурић присуствовао  Свечаној академији, где  му је  уручено признање за допринос хрватској заједници.

Јосиф Руњанин осим што је био композитор хрватске химне „Лијепа наша домовино“, познат је и по композицији „Радо иде Србин у војнике“. По војној хијерархији Руњанин је био потпуковник рођен у Винковцима у тадашњој Хабзбуршкој монархији, пореклом из Лознице.