Одржан пети поетско-духовни сабор „Бешеновска приношења“

Бешеново, 28. јула 2019. – У фрушкогорском манастиру Бешеново данас је одржан пети поетско-духовни сабор „Бешеновска приношења“ на којем је новосадској Сунчици Радуловић Торбица уручена „Песничка повеља“ – највише признање песничког конкурса који, у оквиру своје обнове, сваке године расписује овај манастир, иначе задужбина краља Драгутина Немањића са краја 13. века.

Учесницима сабора обратио се и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић који је подсетио на значај језика и културе у очувању националног и духовног идентитета.

„Управо то јесте онај темељ на којем смо као народ претрајали кроз тешка и болна  вековна искушења, темељ који је, изборивши се, уз остало, и за аутокефалност наше цркве, ударио Свети Сава“, рекао је, уз остало, Илић.

Тема овогодишњег конкурса, на којем је учествовало преко 110 песника из Србије и више других земаља, била је „Осам векова нашег Христаништа“. Поред „Песничке повеље“ додељене су и три равноправне друге и четири равноправне треће награде.

Добитници других награда су Витомир Стевановић из Добоја, Аћим Тодоровић из Власенице и Бранислав М. Вуковић из Берана, док су треће награде припале Срби Такићу из Власотинца, Ивану Гаћини из Задра, Миру Ковачу из Невесиња и Бориславу Гвозденовићу из Врбаса.

Сабор је одржан на дан Светих Кирика и Јулите који је, иначе, летња слава манастира. Признања награђенима је, под столетним липама у манастирској порти, уручио Епископ сремски Василије који је, претходно, уз саслужење епархијског свештенства, у обновљеној манастирској цркви служио свету архијерејску литургију.

Промовисана је и поетска збирка „Осам векова нашег Христаништа“, са свим песмама са овогодишњег конкурса. Реч је о  петој збирци у едицији „Бешеновска приношења“. Наслови претходне четири су „Бешеновска приношења“, „Фрушка горо, Богу нек` је слава“, „Земних милина небески крој“ и „Невидљив је Померач облака“.