Održan peti poetsko-duhovni sabor „Bešenovska prinošenja“

Bešenovo, 28. jula 2019. – U fruškogorskom manastiru Bešenovo danas je održan peti poetsko-duhovni sabor „Bešenovska prinošenja“ na kojem je novosadskoj Sunčici Radulović Torbica uručena „Pesnička povelja“ – najviše priznanje pesničkog konkursa koji, u okviru svoje obnove, svake godine raspisuje ovaj manastir, inače zadužbina kralja Dragutina Nemanjića sa kraja 13. veka.

Učesnicima sabora obratio se i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Ilić koji je podsetio na značaj jezika i kulture u očuvanju nacionalnog i duhovnog identiteta.

„Upravo to jeste onaj temelj na kojem smo kao narod pretrajali kroz teška i bolna  vekovna iskušenja, temelj koji je, izborivši se, uz ostalo, i za autokefalnost naše crkve, udario Sveti Sava“, rekao je, uz ostalo, Ilić.

Tema ovogodišnjeg konkursa, na kojem je učestvovalo preko 110 pesnika iz Srbije i više drugih zemalja, bila je „Osam vekova našeg Hristaništa“. Pored „Pesničke povelje“ dodeljene su i tri ravnopravne druge i četiri ravnopravne treće nagrade.

Dobitnici drugih nagrada su Vitomir Stevanović iz Doboja, Aćim Todorović iz Vlasenice i Branislav M. Vuković iz Berana, dok su treće nagrade pripale Srbi Takiću iz Vlasotinca, Ivanu Gaćini iz Zadra, Miru Kovaču iz Nevesinja i Borislavu Gvozdenoviću iz Vrbasa.

Sabor je održan na dan Svetih Kirika i Julite koji je, inače, letnja slava manastira. Priznanja nagrađenima je, pod stoletnim lipama u manastirskoj porti, uručio Episkop sremski Vasilije koji je, prethodno, uz sasluženje eparhijskog sveštenstva, u obnovljenoj manastirskoj crkvi služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Promovisana je i poetska zbirka „Osam vekova našeg Hristaništa“, sa svim pesmama sa ovogodišnjeg konkursa. Reč je o  petoj zbirci u ediciji „Bešenovska prinošenja“. Naslovi prethodne četiri su „Bešenovska prinošenja“, „Fruška goro, Bogu nek` je slava“, „Zemnih milina nebeski kroj“ i „Nevidljiv je Pomerač oblaka“.